2

U koos er voor om geen toegang te geven.

Geef alsnog uw toestemming

of keer terug naar de pagina

.

Er liep iets mis tijdens het aanmelden.

Probeer het opnieuw
of keer terug naar de pagina.

Aanmelden

TIP 2: Opvoeden natuurlijk!

 

Veel ouders willen dat hun kinderen kunnen opgroeien in een groene omgeving. Hoe kunt u de natuur een plaats in de opvoeding van uw kinderen geven

Kinderen en natuur zijn een goede combinatie.
De natuur is voor kinderen uitdagend en leerzaam. Buiten kunnen kinderen allerlei nieuwe ervaringen opdoen. Buiten is immers anders dan binnen: er is ruimte om te rennen en te fietsen. Kinderen mogen er meer schreeuwen en lawaai maken. Weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, zon … bepalen de sfeer en roepen bij kinderen verschillende gevoelens op. Ook de zintuigen worden buiten op een heel andere manier geprikkeld dan binnen. Buiten komen ze in aanraking met verschillende materialen en uiteenlopende omstandigheden.

Angst
Veel ouders laten kinderen niet makkelijk buiten spelen omdat ze zich zorgen maken over de veiligheid van hun kinderen. Maar kinderen leren door vallen en opstaan, builen en schrammen. Een portie relativeringsvermogen helpt om niet steeds te denken aan wat uw kind allemaal zou kunnen overkomen en om uw kind genoeg mogelijkheden te bieden om de wereld te verkennen.

Zoek het niet te ver 
Door de verstedelijking en de drukke agenda’s krijgen kinderen tegenwoordigminder de kans om in de natuur te spelen. Nochtans hoeft u het niet ver te zoeken, natuur is er overal. Wat denkt u van een insectenzoektocht met uw peuter? Kleine kinderen kunnen erg geboeid kijken naar hoe een vlieg of spin voorbij komt. En oudere kinderen gaan supergraag met een vergrootglas op tocht in de natuur. Fris zelf uw geheugen op met de namen van enkele vogels, bloemen … en leer ze aan uw kinderen. 

Breng de natuur een stukje dichterbij 
In de tuin of op de vensterbank kunt u samen met de kinderen een eigen tuintje aanleggen in bloempotten of een zaaibak. Kinderen vinden niets leuker dan zelf bloemen en groenten te zaaien en te zien hoe het zaadje of klein plantje groeit tot een volwassen plant. En heeft u al ooit gehoord van een insectenhotel? Hoe u een bloempothuisje voor hommels en andere logementen maakt, vindt u op www.natuureducatie.be. Ook een zandbak is bij veel kinderen een groot succes en staat garant voor uren buitenspeelplezier. En voor de ouders en kinderen die graag muziek maken …. wie kan het snelst fluiten op een eikeldopje of een grassprietje?

Meer ideeën over kinderen en natuur vindt u op www.milieueducatie.be.

Deze tip is een samenwerking met EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning en onderdeel van Kind en Gezin. EXPOO biedt op de website www.groeimee.be opvoedinformatie op maat van ouders.