2

U koos er voor om geen toegang te geven.

Geef alsnog uw toestemming

of keer terug naar de pagina

.

Er liep iets mis tijdens het aanmelden.

Probeer het opnieuw
of keer terug naar de pagina.

Aanmelden

TIP 4: Feest in huis

 

Sommige ouders zien het groots, anderen kiezen
voor een klein gezellig feestje thuis. De druk om
uit te pakken met dure uitjes, traktaties of
zelfgemaakte decoratie is tegenwoordig groot.
Maar de meeste kinderen amuseren zich
minstens even goed op een eenvoudig feestje.

Samen zijn
Een feest draait in hoofdzaak om gezellig samen zijn en niet om hoeveel cadeautjes of activiteiten er voorzien zijn. Sterker nog, een spectaculaire uitstap of focussen op cadeautjes kan ervoor zorgen dat jullie net minder aandacht hebben voor elkaar. Uiteindelijk draait een feest toch vooral om tijd voor elkaar en gezellig samen zijn. 
Sommige activiteiten lijken voltreffers maar geven uw kind in werkelijkheid weinig kansen om contact te maken met de genodigden. Naar de film gaan is leuk, maar geeft niet veel mogelijkheden om te lachen, te spelen of te praten met elkaar. 

Onderschat de klassiekers niet
Sommige ouders zijn bang dat ze hun kind de hele dag moeten ‘bezighouden’. Toch vinden veel kinderen en jongeren het fijn om eens niet gebonden te zijn aan een planning en samen met hun vrienden gewoon een namiddag vrij te kunnen doorbrengen. Al is het wel handig om iets achter de hand te hebben.
Vaak verwachten kinderen niet zo veel als u zou denken. De binnenspeeltuin is erg aantrekkelijk, maar thuis of in het park spelen biedt misschien nog veel meer mogelijkheden en vrijheid. Onderschat de kracht van de klassiekers niet: zakdoek leggen, waterspelen bij warm weer of één twee drie piano zijn voor veel jonge kinderen nog steeds een topper. Voor oudere kinderen is een slaapfeestje een leuke manier om met vrienden samen te zijn.

Om ter creatiefst
Een themafeest tot in de puntjes verzorgen kan best leuk zijn: thema’s uitdenken, decoratie knutselen, dagen op voorhand taarten en cakes bakken, opdrachten verzinnen ... Laat u echter niet in de stress jagen, het is absoluut geen must voor een geslaagd feest. 
Met een beetje fantasie toveren kinderen een simpele activiteit of een alledaags voorwerp zelf om tot een spannende zoektocht of een giftige toverdrank. Ze zijn vindingrijk genoeg en hebben daar heus geen speciale attributen voor nodig. En anders maken ze die toch gewoon zelf tijdens het feest?

Rustmoment
Een feest zorgt voor drukte. Is er niet meteen een (buiten)ruimte waar uw kind naar hartenlust zijn energie kwijt kan? Voorzie dan activiteiten en bijpassend materiaal om een rustige activiteit in te lassen. Puzzelen, boeken of een knutselactiviteit kunnen zorgen voor een adempauze. Ook iets lekkers om te eten of te drinken brengt een uitgelaten bende kinderen vaak wat tot rust. 

Groot en klein feesten samen
Naast de feestjes waar uw kind het middelpunt van de belangstelling is, zijn er ook familiefeesten waar jong en oud samen vieren. Ook bij die gelegenheden is het goed om eens na te denken over het feest. Vaak zitten kinderen niet graag lang stil aan tafel. Een aparte kindertafel is makkelijk: de jongsten kunnen van tafel als ze klaar zijn met eten, de volwassenen blijven lang tafelen. Een kindvriendelijk menu voorkomt gezeur of eten met lange tanden. Er komen nog veel gelegenheden om uw kind spruitjes of witlof te laten proeven, toch? 
Een hoekje met wat speelgoed, een kamer waar de tieners zich even kunnen terugtrekken, een spelletje of quiz tussendoor, kleine verrassingscadeautjes: ga voor evenwicht tussen kinderen die hun gang kunnen gaan en activiteiten waar jong en oud samen plezier in vinden. En als de vermoeidheid toch genadeloos toeslaat, is het fijn als er een kinderbedje klaar staat.

Feeststress?
Sommige mensen grijpen elke kans om een feest te organiseren. Anderen kiezen voor één moment waarop ze verschillende gelegenheden vieren. Zo slaat u meerdere vliegen in één klap. U kunt er ook voor kiezen om geen feest te organiseren, en daar hoeft u zich niet schuldig over te voelen. Misschien komt het deze keer niet goed uit, of heeft u meer aan een gezellige maaltijd onder elkaar, ontbijt op bed, een leuke brief of een dikke knuffel om iets bijzonders te vieren? Vraag in uw omgeving ook naar bereidwillige handen om te helpen. Dat maakt uw werk lichter en zorgt ervoor dat u een ontspannen gastheer of -vrouw kunt zijn.
Een feestje is maar één manier om een gebeurtenis onder de aandacht te brengen. Feestjes zouden in de eerste plaats leuk moeten zijn voor iedereen. Kijk eens goed naar uw eigen agenda en vraag u af of u kunt schrappen. Wat is een verplichting en welke feesten geven jullie als gezin energie? Als ouder zorgt u voor rustpunten in drukke periodes zoals de oudejaarsperiode.

Meer weten?

  • Er bestaan heel wat eenvoudige spelletjes waar kinderen verzot op zijn. Jeugdwerker.be maakte een lijst met binnen-spelletjes die niet enkel leuk zijn voor de jeugdbeweging, maar die kinderen ook thuis kunnen spelen. Ook op heel wat andere websites vindt u spelletjes.
  • Welkje hapjes zet u op tafel? Krijg inspiratie door deze verzamelinggezonde, leuke en lekkere hapjes voor kinderen. En ze zijn nog makkelijk te maken ook.

 

Deze tip is een samenwerking met EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning en onderdeel van Kind en Gezin. EXPOO biedt op de website www.groeimee.be opvoedinformatie op maat van ouders.