2

U koos er voor om geen toegang te geven.

Geef alsnog uw toestemming

of keer terug naar de pagina

.

Er liep iets mis tijdens het aanmelden.

Probeer het opnieuw
of keer terug naar de pagina.

Aanmelden

TIP 6 Omgaan met angsten

 

Dat kinderen bang zijn is normaal. Angst is aangeboren en
beschermt kinderen tegen gevaar. Hoewel het dus normaal
en zelfs goed is voor kinderen om angsten te ontwikkelen,
worden die angsten bij sommige kinderen zo sterk, dat ze
hun leven bepalen. Er bestaat geen wondermiddel om de
angst van je kind in een handomdraai weg te nemen, maar
hier zijn alvast enkele tips die kunnen helpen.

Net zoals bij alle opvoedingsthema's, kun jij als ouder het best inschatten en uitzoeken welke aanpak voor jou en je kind best werkt. Elk kind is verschillend. Hoe je het best kunt omgaan met de angsten van je kind, hangt dan ook af van wie je kind is.

 

Hoe ga je zelf om met angst?
Elke ouder gaat op een andere manier om met eigen angsten. Je geeft op die manier ook een voorbeeld aan je kind. Wanneer je als ouder ergens bang voor bent, zal je kind die angst misschien overnemen. Een mama die bang is voor honden, zal die angst misschien op haar kind overbrengen. Probeer je eigen angsten onder controle te houden. Blijf kalm wanneer je kind angstig is.

Neem de angst van je kind ernstig
Het is heel belangrijk als ouder om de angst van je kind ernstig te nemen en zeker niet weg te lachen. Kinderen mogen voelen dat angst is toegestaan. Ze zijn ook echt bang. Uitspraken als ‘Stel je niet aan!’ kun je beter vermijden. Tegelijk moet ook het gevoel van veiligheid dat het kind kwijt is, opnieuw worden opgebouwd. Je kind heeft het nodig om getroost te worden. Het moet worden gerustgesteld. Het helpt kinderen als je vertelt dat iedereen weleens bang kan zijn. Vertel over een situatie waarin jij bang was.

Praat met je kind over angsten
Over angsten praten met je kind is een eerste stap. Door naar het verhaal van je kind te luisteren, krijg je als ouder een beter zicht op de angst van je kind. Waarom is je kind bang? Wat voelt het precies? Tijdens het praten moet de angst ernstig genomen worden, maar het is ook niet nodig de angst aan te dikken. Houd het gesprek over angsten het best overdag. ’s Avonds of ’s nachts over angsten praten kan immers tot nieuwe angstige gedachten leiden.

Help je kind om met zijn angsten om te gaan
Heel belangrijk is dat je enerzijds begrip hebt voor de angsten van je kind, maar dat je je kind anderzijds ook leert om er stapsgewijs mee om te gaan. Het is minder raadzaam om je kind te dwingen door de angst heen te bijten. Een kind voelt zich op die manier zeker niet beschermd. Het best kun je het kind geleidelijk, stap voor stap ervaringen aanbieden waardoor de angst zal afnemen. Wanneer een kind bijvoorbeeld bang is voor een dier, kun je eerst samen boekjes over dieren lezen. Dan kun je eens naar een kinderboerderij gaan om samen dieren te bekijken en tot slot kan je je kind het dier eens laten aaien. Oudere kinderen kun je 'trukjes' leren die ze gebruiken op het moment dat ze angstig worden, bv. diep ademen of zichzelf afleiden door aan een prettige gebeurtenis te denken of door positieve dingen tegen zichzelf te zeggen. Wanneer je kind bang blijft, is het toch belangrijk om de situatie niet te vermijden. Dan wordt de angstdrempel namelijk nog hoger.

Geef je kind informatie
Een goed hulpmiddel bij het overwinnen van angst is het geven van informatie aan je kind. Dat neemt heel wat onzekerheid weg. Gebruik daarbij de fantasie van je kind. Je kunt hen ook anderen laten observeren of wat uitleg geven. Lees kinderboekjes over bang zijn of speel samen de situatie die angst inboezemt eens na, zodat je je kind houvast kunt bieden.

Leer je kind dat angst ook voorbijgaat
Kinderen moeten leren dat angst voorbijgaat. Leer je kind om een oplossing te vinden voor zijn angsten. Een kind dat bijvoorbeeld bang is in het donker, kun je leren om eerst het licht aan te steken. Gelukkig hebben kinderen ook heel wat mogelijkheden om zelf hun angsten de baas te blijven, bijvoorbeeld een knuffel in bed.

Meer weten?
Deze tip is een samenwerking met EXPOO, het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning en onderdeel van Kind en Gezin. EXPOO biedt op de website www.groeimee.be opvoedinformatie op maat van ouders.