2

Geschiedenis

Uitgeverij Averbode geeft kinderen een stem!

Het eerste Vlaams Filmpje werd gepubliceerd op 2 november 1930. Tot eind 1942 werden er 614 titels uitgegeven. Begin 1943 viel de reeks stil omwille van de Tweede Wereldoorlog, maar de Vlaamse Filmpjes werden in februari 1946 nieuw leven ingeblazen.
Het 1000e naoorlogse verhaal verscheen in 1972. Dat werd plechtig gevierd en de toenmalige minister van Cultuur stelde voor jaarlijks een verhalenwedstrijd voor Vlaamse Filmpjes te organiseren. De uitgeverij zag iets in het idee en al in 1973 werd de manuscriptenwedstrijd voor het eerst uitgeschreven, onder de naam 'John Flandersprijs-Averbode'. Die naam werd behouden tot de editie van 2015, waarbij de wedstrijd in een nieuw jasje werd gestoken en de naam 'Averbode Verhalenprijs' kreeg.

11- en 12-jarigen
Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de Vlaamse Filmpjes en het 3000e nummer van de reeks waren er voor de John Flandersprijs-Averbode twee jury’s. Een voor volwassenen, die de John Flandersprijs-Averbode 1999 toekende, en een voor kinderen, die de taak had de John Flandersprijs-Averbode Junior 1999 uit te reiken. Sindsdien wordt ieder jaar alleen op 11- en 12-jarigen een beroep gedaan om het winnende verhaal aan te duiden. Dit is een consequente keuze, waarbij Uitgeverij Averbode volop de slogan "Wij geven kinderen een stem!" hanteert.
Voor elke editie worden alle manuscripten eerst door specialisten gelezen. Zij selecteren de verhalen voor de finale ronde. Het woord is dan aan de jury om een eindoordeel te vellen. De laatste jaren viel telkens op dat de jonge juryleden die taak gemotiveerd en met kennis van zaken uitvoeren.

Kwaliteitsverbetering
Uitgeverij Averbode organiseert de verhalenwedstrijd niet zomaar. Het opzet van de wedstrijd is drieledig. Enerzijds wil de uitgeverij de kwaliteitsverbetering van kortverhalen in de hand werken. Anderzijds wil ze kinder- en jeugdauteurs tot grotere originaliteit en creativiteit stimuleren. Ten slotte wenst ze beginnende schrijvers een kans te geven door hun verhalen als Vlaams Filmpje uit te geven, waardoor ze wat meer in de kijker komen en in ieder geval de nodige schrijfervaring opdoen. Bij iedere editie blijkt dat dit drieledige opzet grotendeels gerealiseerd wordt.

Naar het overzicht van de winnaars >>>