EE 37
|
|
Welkom aan de nieuwe lezers van ons EE-magazine.
Het nieuwe jaar heeft zijn start bij het redactieteam van het EE-magazine niet gemist. Onze redactieleden bruisen van ideeën om jullie ook in 2014 maximaal te inspireren.
Die inspiratie vind je al meteen in onze hoofdartikels. Erik Bakkers en Martine Fontaine doen hun verhaal over een mogelijke start van een nieuwe schooljaar, over een betrokkenheidsvolle WELKOM. Met deze artikels kondigen we dan ook graag het thema van onze zomercursus aan: “101 ideeën om je schooljaar anders te beginnen”.
Verder lees je bij short stories het verrassende verhaal van Casper. Kippenvel verzekerd. En zoals gewoonlijk kondigen we onze vormingen van de volgende maanden aan.
Oh ja, trouwe lezers: ook nog steeds van harte welkom bij EE! Wij vinden het fijn dat jullie vanuit onze artikels, verhalen en vormingen steeds weer het beste onderwijs aan jullie kinderen geven. Misschien een reden om het EE-magazine ook bij jullie collega’s aan te bevelen.
Alvast prikkelend leesplezier!
Ivan Van Gucht
|
Casper
Deze week ontving ik een mailtje van de papa van Casper.
“Casper heeft het goed gedaan! 75% op zijn eerste toetsen! Thanx thanx thanx “
Het deed me deugd! Casper is sinds dit schooljaar een “oud leerling”.
6 jaren geleden kwam hij op onze school aan, verlegen, met mama en papa. We hadden tijdens de vakantie een lang en uitgebreid gesprek gehad met z’n ouders. Casper was anders. Zijn mama noemde hem een “indigo-kind”, hoog gevoelig, begaafd, een eigen rechtlijnige logica, zichzelf telkens uitdagingen opleggend, weinig sociaal, maar o zo lief!
Het klopte allemaal, en we zijn 6 jaren met Casper op stap geweest. Met vallen en opstaan. Langzaam konden we in zijn denkwereld een plaatsje krijgen, liet hij ons toe en kregen we enorm veel dankbaarheid terug.
Werken aan z’n welbevinden en betrokkenheid waren huizenhoge uitdagingen en zou veel inspanningen vergen, maar net daarom hadden z’n ouders onze school “gekozen”. Zij waren er van overtuigd dat Casper hier echte kansen zou krijgen, dat we hem niet zouden laten vallen en dat ons team daarvoor bereid was om zeer ver te gaan.
In z’n eerste leerjaar hebben we onze visie op onderwijs voor een groot deel moeten herzien. Casper hield niet van testen en toetsen. “ Waarom moet ik die oefeningen nog eens maken, jullie weten toch dat ik ze kan!” We hebben bij Casper toen geen avi-testen, rekentesten, LVS-testen, .... kunnen afnemen. Hij was voortdurend afgeleid of gefascineerd door de tekening op de test, een voorwerp in het lokaal, een moeilijk woord, praatte uitgebreid over andere zaken die door z’n hoofd flitsten enz...
Casper stelde zichzelf ook altijd uitdagingen. Een oefening maken aan de computer tijdens hoekenwerk ging niet “gewoon”. Casper zou “zonder de grond te raken” in die hoek komen. Naar het toilet gaan? Hmmm... zou dat ook op handen en voeten kunnen?
“Waarom” was zijn lievelingsvraag. Waarom een ganse wandeling maken om dan terug op het startpunt uit te komen? Waarom zo dikwijls dezelfde oefening maken? Waarom moet dat juf? Waarom, waarom, waarom ...
Toch was de juf van het eerste leerjaar ervan overtuigd dat Casper kon lezen en rekenen, (ook al was dit geen toetsmatige zekerheid, of maakte hij bij een test maar een derde van de oefeningen af. Dat hij over “andere” competenties beschikte, daar waren we van overtuigd en z’n ICT-vaardigheid was toen al enorm. Tijdens het laatste MDO beslisten we dat Casper kon overgaan naar het 2de leerjaar. Intrinsiek waren alle kwaliteiten aanwezig en procesmatig groeide Casper.
We hebben nooit spijt gehad van die beslissing. Casper slingerde zich op zijn eigen wijze door de leerjaren heen. Zijn klasgenootjes en de juffen aanvaardden Casper zoals hij was. En ja ... Casper paste zich hier en daar aan, kwam wel eens in conflict met anderen, had het soms moeilijk – zeker toen in het 4de leerjaar zijn mama plots overleed – maar telkens slaagden we er in, samen, om Casper weer op het voor hem juiste spoor te brengen.
De laatste dag van het schooljaar, sloeg Casper een arm om m’n schouder, hij was een flinke puber geworden, en zei: “Meester, dat hebben we toch “sjiek” gedaan hé! Mag ik volgend jaar nog eens terug komen kijken als we een dagje vrij hebben ?“. En zo gebeurde ...
|
Welkom
Kinderen die zich welkom voelen op een school hebben een voorsprong. Of je nu een kleuter bent van 2 ½ jaar, een nieuwe instapper of iemand die tijdens een schooljaar op een nieuwe school aanbelandt. De school doet er toe! Het schoolgebeuren met zijn impact op kinderen is zichzelf verplicht om iedereen dat gevoel van“welkom zijn” te geven.
Welkom in Kasteel Andreas
In de school van Martine werken ze een heel schooljaar lang rond één thema. Ze dompelen de kinderen onder in hun stad, 600 jaar geleden. Ze gaan op stap in hun eigen openluchtmuseum en ontdekken de rijke geschiedenis van Brugge.
Indien de artikels niet automatisch openen, kunt u deze alsnog bewaren en openen door de download aan te klikken met de rechtermuisknop en 'save target'/'doel opslaan als' te klikken.
|
CEGOPRACTICUM - Participerend onderwijs 1- Zie mij, hoor mij, voel mij (Trees Vanhoutte) - VERSCHIJNT BINNENKORT!

Eerder verscheen al de trilogie rond Motiverend Onderwijs (zie onder) met titels rond differentiatie, breed evalueren en talenten. Nu staat het Participatief Onderwijs in de kijker met een publicatie rond praten of omgaan met kinderen, een publicatie rond leerlingparticipatie en een publicatie rond projectwerk. Participerend Onderwijs deel 1 staat stil bij de basishouding van de leerkracht. Het kind nodigt de leerkracht uit : “Zie mij, hoor mij, voel mij…” Zie naar kinderen met al hun mogelijkheden, luister naar kinderen met al hun talen en expressievormen, wees gevoelig voor de belevingen van kinderen met al hun emoties.
CEGO-KLIKS - VERWACHT!
Een nieuwe reeks brochures voor de peuter- en kleuterleerkrachten. Het eerste deel heet “Vertrek eens zonder thema” (Els Menu):
“Vertrek eens zonder thema” is de uitweg die Els Menu ons voorstelt. In feite geniaal in zijn eenvoud en doeltreffendheid. Gun jezelf een week om te herbronnen, om terug voeling te krijgen met de puls van je klas en van elke individuele kleuter. Geef jezelf EN de kleuters ruimte, zuurstof om het leren in de klas te intensifiëren en opnieuw de levenskracht in kinderen en jezelf te ervaren.
Ervaringsgericht werken met kleuters in de basisschool - herwerkte editie VERWACHT!
Dit jaar verschijnt de langverwachte herwerking van “Ervaringsgericht werken met kleuters in het basisonderwijs”. Meer info volgt in EE-m@gazine 38!
CEGOPRACTICUM
Motiverend onderwijs 1 - Differentiatie in de klas
Motiverend onderwijs 2 - Talenten in de kijker
Motiverend onderwijs 3 - Breed evalueren
De reeks CEGOPRACTICUM is gestart meteen met het drieluik motiverend onderwijs over differentiatie, werken vanuit talenten en breed evalueren. Deze onderwerpen zijn niet toevallig gekozen. Alle drie hebben ze te maken met een visie op leren die vertrekt vanuit de motivatie van kinderen. In de drie thema’s leggen de auteurs de klemtoon leggen op het eigenaarschap van kinderen bij hun leren.
Ontdekken in onze catalogi Vlaanderen • Nederland
Ervaringsgericht werken in de voorschoolse kinderopvang - basisboek NIEUW!
Dit boek wil een bijdrage leveren tot een gedegen vorming en ondersteuning. Het bevat de kernelementen van een ervaringsgerichte aanpak binnen de (voorschoolse) kinderopvang. De ambitie is om hiermee pedagogische medewerkers in kinderopvangvoorzieningen zo toe te rusten dat ze voor elk kind het verschil kunnen maken.
Ontdekken in onze catalogi Vlaanderen • Nederland
Een koffer vol vertrouwen – Talenten in beweging - NIEUW!
De Koffer vol vertrouwen wil een gereedschapskist zijn voor jongeren (met ASS) tussen 12 en 16 jaar om de verschillende aspecten van hun persoonlijkheid te leren ontdekken. De koffer bevat talrijke spelmogelijkheden en werkvormen die ontwikkeld werden in het kader van de GON-begeleiding.
Ontdekken in onze catalogi Vlaanderen • Nederland
Spoor naar jezelf – Zelfbeeldontwikkeling en hulpvraagverduidelijking bij jongeren met ASS - NIEUW!
Vanuit de GON-werking kregen de auteurs de vraag naar een alternatief voor of aanvullingen op bestaande methodes voor psycho-educatie gericht op normaal begaafde tot hoogbegaafde jongeren en jongvolwassenen (tussen 16 en 21 jaar) met ASS. Het resultaat is een zinvolle methodiek voor jongeren die hun diagnose ontkennen of er niet over willen praten, en een begeleidingsvorm om rond zichzelf als persoon te werken.
Ontdekken in onze catalogi Vlaanderen • Nederland
De Emoscoop - Gevoelens in het spel - NIEUW!
De Emoscoop is een gloednieuwe educatieve set die het mogelijk maakt boeiend bezig te zijn rond gevoelens. De materialen en spelvormen leveren daarvoor de nodige prikkels. Tegelijk vormen deze Emoscoop-activiteiten het vertrekpunt voor een waaier van werkvormen waarlangs het verkennen van gevoelens deel kan worden van de hele leeromgeving. Deze activiteiten kunnen ook in het hoeken- en contractwerk geïntegreerd kunnen worden.
Bekijk het filmpje op onze website!
Ontdekken in onze catalogi Vlaanderen • Nederland
Inspiratiebubbels 2 - NIEUW!
De nieuwe Inspiratiebubbels zijn er! Een doosje met nog eens 60 kant-en-klare bruisende ideeën voor én door leerkrachten, geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.
De Talentenarchipel
De intussen razend populaire Talentenarchipel (op A1-poster) biedt je een instrument waarmee je het hele kind kunt observeren en alle terreinen kunt verkennen bij het zoeken naar en stimuleren van mogelijke talenten.
Bekijk het filmpje op onze website!
Ontdekken in onze catalogi Vlaanderen • Nederland
EE-Cahier - Passie voor wetenschap en techniek
In dit EE-cahier graven we naar de essentie en komen uit bij een manier van kijken naar techniek en de kern van het begrijpen. De meeste aandacht in het cahier gaat naar het vormgeven van een krachtige leeromgeving voor techniek. Daarbij hoort ook de evaluatie.
Ontdekken in onze catalogi Vlaanderen • Nederland
Een nieuw schooljaar met Kleuters & ik - 2013-2014: 30e (feest)jaargang!
Abonneer nu!
NIEUW! Kleuters & ik jrg. 30 nr 1, september 2013
30 jaar Kleuters & ik! Altijd vernieuwend, altijd kleurrijk, altijd boeiend!
Al 30 jaar is Kleuters & ik een beestig goed tijdschrift! Dat vieren we met een unieke wedstrijd met prachtige prijzen. We verloten 3 x 30 mooie cadeaus onder de abonnees.30 kindertickets voor Dierenpark Planckendael, 30 tickets voor de Antwerpse Boekenbeurs en 30 handpoppen. U hoeft niet eens een wedstrijdformulier in te vullen. U simpelweg abonneren op de 30e jaargang van Kleuters &ik volstaat. Meer abonnementen (op de school) verhogen uiteraard uw winstkansen!
Artikels:
- Hallo, en wie ben jij?
- De ‘onzichtbare’ assistenten
- Een aanbod voor het ondersteunend personeel
- Ken ik jou al? … En ken jij mij al?
- Een dag van duizend-en-één verrassingen!
- Een trotse kinderverzorgster aan het woord
- Doekatern: Annelore en Jens groeten ’s morgens de dingen
- Welbevinden maakt echt het verschil!
- Jonge kinderen spelen zich de wereld in
- Kriebels in de buik … bij iedereen!
Bij-de-handjes 6: Deeg NIEUW!
Meer dan twintig originele deegrecepten om mee aan de slag te gaan met jonge kinderen.
In de reeks “Bij-de-handjes” verschenen:
1. Kleine sporenmakers (ideeën voor het maken van afdrukken en sporen)
2. Groene vingertjes (ideeën voor het zaaien en verzorgen van plantjes)
3. Typetjes uit een doosje (ideeën voor originele rollenspelen)
4. Draadjes en stofjes (ideeën voor het werken met draadjes en stofjes)
5. De kleine onderzoeker (ideeën voor experimentjes)
6. Deeg (ideeën voor het werken met allerlei soorten deeg)
Ontdekken in onze catalogi Vlaanderen • Nederland
De communicatiekoffer - Communicatiehulpmiddelen voor 5-12 jarigen met bijzondere aandacht voor kinderen met autisme
De Communicatiekoffer - Onderwijs op maat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Waar vind je de juiste instrumenten? En bestaan ze wel? Ja, zeker. De Communicatiekoffer is er zo een. In de Communicatiekoffer vind je o.m. een praatwekker, een praatkaart, een om-de-beurt-praten-doosje, een praatmeter, een gevoelenskaart, een whisperphone en een handleiding met communicatiehulpbladen.
Bekijk het filmpje op onze website!
|
Ook in het 2de deel van het schooljaar biedt CEGO heel wat boeiende vormingen aan:
Voor de basisschool
- School … en ouders
- D-day 2014
- CEGO betrokkenheidscongres 1.0 (zie http://cegominicongres.thepopular.me/)
Voor het volledige aanbod en voor inschrijvingen:
http://cego.inform.be/InformCMS/preview/index.php?pag_id=600100&sub_id=95
Voor de kleuterschool
- Meer kansen tot muzische expressie - NIEUW!
- De combiklas
- Handelingsgericht werken in de kleuterklas
- Techniek
Voor het volledige aanbod en voor inschrijvingen:
http://cego.inform.be/InformCMS/preview/index.php?pag_id=600100&sub_id=81
Voor de lagere school
- Aandacht voor talenten van kinderen - WEGENS ENORM SUCCES VERLENGD!
- Drempelvrees: overgang lager/secundair onderwijs - NIEUW!
- Klasbezoek in de sterrenkijker - EEN AANRADER!
- Verdieping talenten
Voor het volledige aanbod en voor inschrijvingen:
http://cego.inform.be/InformCMS/preview/index.php?pag_id=600100&sub_id=67
Links
|
Juf Tiny Centrumschool
Via deze link kom je op de webstek van juf Tiny. Juf Tiny maakt hiermee QR-codes en zo kunnen de kinderen gedifferentieerd instructie volgen via de computer.
http://juftinycentrumschool.yurls.net/nl/page/
Schooltv
Net zoals school tv vroeger. Heel veel filmmateriaal om je lessen te illustreren.
http://www.schooltv.nl/docent/ug/?nr=1549152&project=3561140
Digischool: Kennisnet
Op deze website zijn de suggesties en materialen alfabetisch gerangschikt zodat je alles snel terugvindt.
http://oud.digischool.nl/po/community12/?page=custom&file=abc.html&mnndx=1&swtch=1
De Onderwijsstudio
Kleuternetwerk is intussen opgehouden te bestaan. De belangrijkste elementen uit de diverse websites hebben ze samengevoegd tot een nieuw concept onder de naam De Onderwijsstudio. Om je de weg te wijzen op de nieuwe website vind je links die verwijzen o.a. naar het lesmateriaal dat aangeboden werd via Kleuternetwerk.
http://onderwijsstudio.nl/kleuternetwerk/
| |
EE-m@gazine
| |
|
EE-magazine is meer dan alleen een nieuwsbrief. De nieuwsbrief biedt telkens artikel en links aan.
Indien u het overzicht wenst te bekijken van de al verschenen nieuwsbrieven en links kunt u terecht in ons nieuwsbrievenarchief en artikelarchief.
Kruipt u zelf graag in de pen en wilt u uw gedachten, bevindingen, praktijkvoorbeelden,... delen met uw collega's, dan mag u deze altijd bezorgen aan de redactie.