In de greep van de angst
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Onweer, hoogtes, muizen, spinnen en slangen: iedereen is er wel een beetje benauwd voor. Maar de angsten van sommige mensen zijn zo hevig en zo overdreven, dat we spreken van een fobie. Hoewel fobieën vaak voorkomen, is het nog altijd niet duidelijk waarom iemand er last van krijgt. Wat we gelukkig wel weten, is wat je eraan kunt doen.
Mensen met een (specifieke) fobie zijn bang voor een bepaald voorwerp of een situatie. Dat kan in principe zo ongeveer alles zijn, maar sommige angsten komen vaker voor dan andere. De meest verspreide specifieke fobieën zijn die voor onweer en hoogtes. Ook dieren - katten, honden, vogels, spinnen, insecten, muizen of slangen - boezemen heel wat mensen schrik in: ongeveer een derde van de fobici is er benauwd voor. Daarnaast is er de vrees voor alles wat te maken heeft met bloed, injecties en andere medische ingrepen. En dan heb je natuurlijk nog claustrofobie: de angst voor besloten ruimtes, zoals tunnels en liften. Het aantal mensen dat angst heeft om te braken of iemand te zien braken, lijkt de laatste jaren toe te nemen.
Wat ook het voorwerp is, de angst is altijd heel intens en objectief gezien sterk overdreven. Soms is hij compleet onlogisch. Het gevreesde voorwerp of de gevreesde situatie hoeven zelfs niet echt in de buurt te zijn - alleen de gedachte eraan volstaat om veel fobici rillingen te bezorgen.
Vluchten kan niet meer
Wanneer een fobicus wordt geconfronteerd met het gevreesde voorwerp of de gevreesde situatie, zijn de angstreacties doorgaans heftig. Ze uiten zich door een snellere hartslag en ademhaling, een verhoogde bloeddruk, klamme handen, beven, duizeligheid, een droge mond en slappe benen. In extreme gevallen kan die persoon een heuse paniekaanval krijgen.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat fobici veel energie steken in het vermijden van angstaanjagende situaties. Voor wie bang is van dingen waarmee hij niet vaak in aanraking komt - zoals slangen - is het niet zo moeilijk om die voor lange periodes uit de weg te gaan. Maar als het gaat om zaken waarmee je geregeld wordt geconfronteerd - zoals honden of hoogtes - kan die angst zwaar beginnen te wegen. Fobici raken daardoor weleens sociaal geïsoleerd. Ze hebben het ook veel moeilijker om verandering te brengen in hun leven, zoals verhuizen of een nieuwe baan zoeken.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.