Knossos
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011)
In Knossos leefde een gruwelijk monster, de minotaurus. Dat wezen was half mens en half stier en voedde zich met mensenvlees. Het was gebaard door de koningin van Knossos, de vrouw van koning Minos. Uit afschuw en schaamte liet koning Minos een doolhof bouwen van onderaardse gangen en ontelbare kamers, waarin de minotaurus zou worden opgesloten. Niemand die in het doolhof kwam, zou er ooit nog uit geraken ...
Elk jaar liet koning Minos zeven jongelingen en zeven maagden uit Athene, de verslagen aartsvijand van Knossos, offeren aan de Minotaurus. Toen voor de zevende keer de slachtoffers werden uitgeloot, bood de Atheense prins Theseus zich vrijwillig aan. ‘Ik zal naar Knossos gaan en dat afschuwelijke monster doden!’ zei hij vastbesloten. Van de goden kreeg hij de raad om de liefde als leidraad te gebruiken. Toen hij in Knossos aankam, werd hij meteen verliefd op de dochter van koning Minos, Ariadne. Zij schonk hem een gouden draad, die hij moest vastmaken aan het begin van het doolhof. Bovendien gaf ze hem een magisch zwaard waarmee hij de Minotaurus zou kunnen doden. Vol vertrouwen liet Theseus zich naar het labyrint brengen. Met het wapen van de prinses overwon hij het monsteren met behulp van de afgerolde gouden draad vond hij de weg uit het doolhof terug. Samen met Ariadne vluchtte hij weg van Knossos en een woedende koning Minos.
Eeuwenlang werd deze mythe verteld. Griekse kinderen griezelden bij de verhalen over de Minotaurus en speelden de heldendaden van Theseus na. Beroemde schrijvers zoals Homeros namen het verhaal op toen ze over de geschiedenis van Griekenland schreven.
Maar waar ligt de lijn tussen werkelijkheid en mythe? Die vraag houdt ook archeologen vandaag nog bezig. Omdat er uit die periode geen verhalende bronnen zijn, moeten wetenschappers zich behelpen met de mythische verhalen die later werden genoteerd en archeologische vondsten om de geschiedenis van Knossos te ontrafelen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.