De vorige crisis
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Sinds de zomer van 2008 is de economie weer in een diepe crisis beland: de aandelenkoersen dalen, bedrijven sluiten of worden overgenomen en de werkloosheid stijgt opnieuw. Het is intussen al dertig jaar geleden dat we voor het laatst met een dergelijke crisis werden geconfronteerd. Historicus Marc Hooghe zoekt gelijkenissen tussen toen en nu.
Het begin
Een kenmerk van economische crisissen lijkt wel te zijn dat niemand ze echt ziet aankomen. Dat was zo in de zomer van 2008: de eerste berichten over de financiële problemen van enkele Amerikaanse banken deden niet onmiddellijk vermoeden dat ook de Europese landen in de brokken zouden delen. Ook in 1973 waren de westerse landen niet voorbereid op een negatieve wending in de economie. Gedurende de jaren zestig was de economie immers voortdurend gegroeid. De golden sixties waren een periode van sterk stijgende lonen, massale investeringen, technologische vooruitgang en een algemene toename van de levensstandaard. In Frankrijk spreken ze zelfs over les trente glorieuses: de dertig lange jaren van economische voorspoed tussen 1944 en 1973.
In oktober 1973 vielen Syrië en Egypte echter Israël aan en die gevechten zetten een heel domino-effect in werking. De meeste westerse landen namen het op voor Israël. Van de weeromstuit hanteerden de Arabische landen voor het eerst het oliewapen: de prijs van de ruwe olie werd eenzijdig met 70 procent verhoogd. Door de productie te beperken creëerden ze bovendien een kunstmatige schaarste, waardoor de prijzen nog meer stegen. De Arabische golfstaten gingen zelfs nog een stap verder: landen die helemaal de kant van Israël kozen, zoals de Verenigde Staten en Nederland, kregen helemaal geen olie meer.
Het resultaat liet zich onmiddellijk voelen in het najaar van 1973: de meeste landen kampten met een tekort aan aardolie. België en Nederland voerden zelfs autoloze zondagen in om energie te besparen: het was verboden op zondag de auto te gebruiken. De lege autosnelwegen werden ingenomen door fietsers en rolschaatsers.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.