De nieuwe muziekrevolutie
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Heeft de cd nog toekomst? Wordt muziek gratis? Blijven concerten betaalbaar? Niemand weet het. Eén ding is zeker: de muziekindustrie zal de komende jaren grondig veranderen.
In oktober vorig jaar verbaasde Madonna de wereld. Niet omdat ze een nieuwe plaat uit had of een kindje had geadopteerd, wel omdat ze haar platenmaatschappij Warner Brothers vaarwel zei. In plaats daarvan ging ze in zee met de concertorganisator LiveNation. Dat een van de belangrijkste popartiesten van de planeet niet langer bij een platenfirma onder contract was, betekende een ommezwaai van formaat. Madonna was zich daarvan ook terdege bewust. Bij de aankondiging van het contract zei ze: ‘Het paradigma in de muziekindustrie is verschoven. Als artiest en zakenvrouw moet ik meegaan met die verschuiving.’
Met dat paradigma bedoelde Madonna de manier waarop de muziekindustrie in elkaar zit. In korte tijd is er inderdaad veel veranderd in de manier waarop muziek wordt verkocht. De belangrijkste inkomstenbron voor artiesten is niet langer de cd-verkoop, maar de opbrengst van concerttickets.
Downloaden
De belangrijkste oorzaak van die verschuiving is de opkomst van het internet. Daardoor is muziek niet langer gebonden aan een drager, zoals een cd. Digitale muziekbestanden kunnen worden gedownload en komen terecht op een harde schijf, een mp3-speler of eventueel een cd die je zelf brandt. Door die ontwikkelingen is de cd-verkoop in elkaar gestuikt. De platenmaatschappijen proberen het tij te keren door het downloaden te ontmoedigen, maar dat is vechten tegen de bierkaai. Schoorvoetend verlenen ze nu hun medewerking aan online-initiatieven zoals iTunes, de digitale muziekwinkel van Apple. Tegen netwerken zoals Limewire, waar je muziek gratis kunt downloaden, kunnen ze weinig uitrichten.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.