Talen op de rand van de afgrond
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Over de hele wereld zijn naar schatting drieduizend talen met uitsterven bedreigd. Hoe raakt een taal in onbruik? En is het echt een ramp als een taal helemaal verdwijnt?
Op 21 januari 2008 verdween het Eyak, een indiaanse taal die van oudsher werd gesproken in Alaska nabij de monding van de Koperrivier. Dat kwam doordat op die dag Marie Smith Jones op negenentachtigjarige leeftijd overleed. Marie was na de dood van haar zuster Sophie in 1992 de enige nog overgebleven spreker van het Eyak. Ze was daarmee zo’n beetje het symbool van het verschijnsel van de bedreigde talen geworden: het feit dat vele kleinere – vaak ongeschreven – talen met uitsterven zijn bedreigd.
Dat verschijnsel is voor velen een reden tot bezorgdheid. In 2003 stelde een rapport van de Unesco, de instelling voor wetenschap en onderwijs van de Verenigde Naties, dat 97 procent van de wereldbevolking slechts 4 procent van het aantal talen als moedertaal spreekt. De meeste mensen spreken dus een van de grotere talen. Dat betekent dat 96 procent van het aantal talen wordt gesproken door slechts 3 procent van de wereldbevolking. Nogal wat van die talen kunnen dus in meer of mindere mate bedreigd zijn.
De Unesco ziet het uitsterven van talen als een probleem van dezelfde aard als het uitsterven van biologische soorten. Volgens de organisatie moeten met uitsterven bedreigde talen worden beschermd om de culturele diversiteit van de mensheid te vrijwaren, zoals we ook bedreigde planten- en dierensoorten proberen in stand te houden om de biologische diversiteit van de aarde te garanderen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.