in, de maffe maniak
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2011-2012).
Hij zat slechts elf jaar op de troon, maar hij liet een enorme erfenis na. Hij maakte van China één land. Hij liet een muur optrekken van wel zesduizend kilometer lang. Hij liet een enorm graf bouwen, dat werd bewaakt door een leger van levensgrote soldaten in klei. En hij had de dood van honderdduizenden mensen op zijn geweten. Wie was de eerste keizer van China?
In de tijd dat Rome Italië veroverde en Hannibal in Carthago aan de macht kwam, woedde in China een bloedige oorlog. China bestond toen uit een aantal kleine rijkjes, die al tweeënhalve eeuw lang tegen elkaar vochten. In een van die rijkjes groeide Ying Zheng op. De jonge prins had één droom: China verenigen tot één land. Nadat hij koning was geworden, bracht hij een goed getraind leger op de been, waarmee hij ten strijde trok. Ying Zheng was slim en bikkelhard. Op een keer liet hij zelfs de loop van een rivier verleggen om een belegerde stad te kunnen veroveren.
In 221 v. Chr. liep hij de andere strijdende rijkjes onder de voet en hij vervulde zijn droom: China was één Zoon van de hemel. Na zijn overwinning liet Zheng zich Qin Shi Huangdi noemen, wat ‘de eerste keizer van China’ betekent. Hij regeerde over zijn verenigde land als de ‘zoon van de hemel’, net zoals de Egyptische farao de ‘zoon van de zon’ was. Hij verklaarde dat alle Chinezen behoorden tot het volk van Qin. Om dat duidelijk te maken, liet hij munten slaan waar mensen in het hele land mee konden betalen. De wetten die hij uitvaardigde, golden voor al zijn onderdanen. En iedereen moest dezelfde meeteenheden gebruiken, bijvoorbeeld om dingen te wegen en te meten.
Zijn belangrijkste vernieuwing was dat hij het Chinese schrift invoerde, Het werd overal in het land gebruikt. Dat schrift was heel anders dan het Latijnse of het Griekse. Voor elk woord was er één teken, zodat er al gauw meer dan veertigduizend tekens bestonden. Dat lijkt ingewikkeld, maar het was wel handig in een land zoals China, waar honderden verschillende talen werden gesproken. Je hoefde enkel de tekens te kennen om te kunnen lezen. Hoewel het onderwijs en de wetenschap belangrijk waren voor zijn hervormingen, huiverde de keizer van kritiek. Daarom gaf hij de opdracht om tienduizenden boeken die hem niet zinden, te verbranden. En soms liet hij de wetenschappers mee op de brandstapel gooien.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.