Een piramide bouwen...
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2011-2012).
In januari 2010 werd in de Arabische stad Dubai de Burj Khalifa ingehuldigd, met zijn 828 meter en 162 verdiepingen het grootste bouwwerk ter wereld. Vijf jaar lang werkten meer dan 10 000 werklui koortsachtig aan het gebouw. Soms waren er op de werf 13 000 mensen tegelijk aan de slag. Kostprijs: ongeveer 1 miljard euro.
Een nooit gezien project? Toch niet!
Bijna 5000 jaar geleden werkten aan de bouw van de piramides in het Oude Egypte ook al tienduizenden arbeiders. Ook daar puzzelde men om de immense aanvoer van mensen en materialen in goede banen te leiden. Ook daar werden machthebbers gedreven door de drang hun sporen achter te laten op deze planeet.
Aliëns
Dat een steenrijke sjeik, omringd door de modernste technologieën, zo’n reusachtig bouwwerk kan verwezenlijken, roept weinig vragen op. De bouw van monumentale piramides in een tijdperk waarin zelfs paard en kar nog toekomstmuziek waren, doet wél de wenkbrauwen fronsen. Daarover circuleren de wildste theorieën, zoals de hulp van buitenaardse wezens. Hoe speelden de farao’s dat klaar?
Wetenschappers proberen met de technische knowhow van toen de bouw van de piramides na te bootsen. Hun experimenten doorprikken de gedachte dat de bouw van de piramides aan het onmogelijke grensde. Zo toonden ze aan dat vijf mannen een blok steen van 2,5 ton zonder kar over de grond kunnen rollen.
Hallucinante cijfers
Naast alle technische beperkingen was er natuurlijk het kostenplaatje. De cijfers over de piramide van Cheops spreken tot de verbeelding. Wat denk je van 2,3 miljoen steenblokken (genoeg om een muur van drie meter hoog rond Frankrijk te bouwen)? Of van 25 000 arbeiders die 23 jaar lang hemel en aarde verzetten? Alleen al voor het kappen van de dagelijks benodigde hoeveelheid steen had men een kwarteeuw lang elke dag 1212 mensen nodig. Daarnaast moesten er mensen stenen vervoeren, plaatsen en bewerken, gereedschappen en sleden maken (om de stenen op voort te trekken), water dragen, voor de bevoorrading zorgen enzovoort. Tegen de huidige loonkost is dat ondenkbaar. Gelukkig voor de farao’s hoefden zij hun arbeiders niet te betalen. Historici gaan ervan uit dat de arbeiders ‘vrijwillig’ voor de farao werkten om aan hun belastingplicht te voldoen. Wellicht waren het dus geen slaven die de piramides bouwden. Voor de Egyptenaren was de farao een god op aarde. Werken voor de farao was een morele plicht. Daarnaast waren er ook betaalde werkmannen, die de leidinggevende posities innamen, en seizoensarbeiders. Dat waren boeren die, als het Nijlwater te hoog stond, niet op hun veld konden werken.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.