Congo viert feest!
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011)
KONGO‐VRIJSTAAT
Op 30 juni vierde Congo dat het 50 jaar onafhankelijk is van België. Een ideale gelegenheid om eens terug te blikken op de rol die de Belgen in dat Afrikaanse land hebben gespeeld, en om eens uit te vissen wat de Congolese jongeren zelf over hun leefsituatie willen vertellen. Maar eerst een streepje geschiedenis ...
Misschien is dit beroemde zinnetje uit 1871 wel een goed begin: ‘Doctor Livingstone, veronderstel ik?’ Zo ontmoet ontdekkingsreiziger Stanley de verloren gewaande zendeling Livingstone in de Afrikaanse brousse. Stanley is daar in dienst van de Belgische koning Leopold II. Hij neemt het gebied aan de zuidelijke oever van de Kongorivier in en zo ontstaat Kongo-Vrijstaat. Het wordt zelfs het persoonlijke bezit van Leopold II. Die ziet het onmetelijke gebied – 80 keer groter dan België! – als een uitstekende bron van inkomsten. Om de schatten aan ivoor, hout, grondstoffen en rubber te vervoeren, laat Leopold de inboorlingen slavenwerk verrichten. Met de opbrengst laat hij in België imposante bouwwerken oprichten zoals het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, de Halve Eeuwfeestpaleizen in Brussel en de renbaan in Oostende.
BELGISCHE KONGO
In 1908 moet Leopold van het parlement Kongo opgeven als privéachtertuin, en wordt het land een Belgische kolonie. De regering in Brussel is nu de baas, en ter plaatse hebben enkele blanke bestuurders de touwtjes in handen, samen met de missionarissen. De blanken bouwen basisscholen en hospitalen, en een aantal Belgische bedrijven. Een heel beroemd bedrijf is de Generale Maatschappij. Haar dochteronder-neming, Union Minière, haalt uit de mijnen in de provincie Katanga duizenden tonnen koper en zink naar boven. Later vindt ze ook uranium. Met die splijtstof zullen de Amerikanen later de atoombom maken die ze in 1945 op Hiroshima droppen.
Tijdens de koloniale periode hebben de Kongolese burgers niets te zeggen. Ze mogen lange tijd zelfs niet in dezelfde wijken komen of op dezelfde bus zitten als de blanken. Maar die situatie wordt onhoudbaar, want overal elders in Afrika worden kolonies stilaan onafhankelijk. In Kongo zelf beginnen enkele évolués (Kongolezen met een hoger diploma) op te roepen tot verzet: Patrice Lumumba en Joseph Kasa-Vubu zijn de bekendsten.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.