Schip ahoy!
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Als het over piraten gaat, denk je wellicht onmiddellijk aan de schitterende film Pirates of the Caribbean, met Jack Sparrow in een glansrol, of aan de legendarische Kapitein Haak. Misschien heb je ook al gehoord van beroemde en beruchte figuren als Zwartbaard, Jack Rackham of Christopher Moody. Maar piraterij is nog veel ouder dan we denken. Zoals zo veel dingen is het zo’n 2500 jaar geleden ontstaan langs de kusten van de Middellandse Zee. De oudheid had dus ook haar piraten! Alleen al bij het horen van namen als Polycrates of Postumus werd er gebeefd van angst! Maar wie waren ze? Hoe leefden ze? En op wat voor buit waren ze uit? Wil je het graag weten? Klim dan aan boord en voel je voor even een echte piraat!
Wat is een piraat?
Het woord piraat komt van het Griekse peiratès, dat zoveel betekent als iemand die zijn geluk beproeft en op avontuur trekt. Met de tijd is dat avontuurlijke accent wat op de achtergrond geraakt, waardoor piraat een synoniem werd voor iemand die op zee of langs de kusten reist met de bedoeling handelsschepen aan te vallen. Vaak ging dat trouwens met geweld gepaard en werden mensen ontvoerd om er nadien losgeld voor te eisen, of om ze te verkopen als slaven.
Om iets van de oorsprong te begrijpen, moeten we terug in de tijd. Piraterij is even oud als de commerciële zeevaart en ontstond op de kusten van Palestina, Egypte en Kreta. Vandaar verspreidde het fenomeen zich via Griekenland en Rome, samen met de nieuwe kolonies en de verdere ontwikkeling van de handelsactiviteiten. Want zowat alles werd over zee vervoerd: goud, zilver en brons, tarwe, olie en garum (een soort vissaus), kostbare weefsels … En de zee bood een enorm voordeel: in tegenstelling tot de karren die over het land denderden, konden de boten in hun ruim veel grotere ladingen meevoeren. In plaats van enkele honderden kilo’s sprak men al snel over meerdere tonnen die in één keer konden vervoerd worden. En door de kloof tussen de rijkdom van sommige havensteden en de armoede in een aantal andere gebieden, was het bijna logisch dat die schepen werden aangevallen. Soms zat er gewoon niets anders op …
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.