Te veel Engels? Whatever
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Als je straks met je vrienden praat, luister dan eens extra aandachtig. Ze zijn allemaal perfect in staat om Nederlands te spreken. Toch hoor je ze voortdurend dingen zeggen als ‘all right’, ‘cool’ of ‘chill’. Gek toch? Waar vinden jongeren die Engelse termen, waarom worden ze gebruikt en waar komen ze vandaan? Laten we er één verschijnsel uitlichten: Engelse tussenwerpsels.
Gooi het ertussen!
Tussenwerpsels staan los van andere elementen in je zin. Je gebruikt ze naast de zakelijke informatie (die je weergeeft et onderwerp, lijdend voorwerp en/of pv) om wat meer gevoel en overtuiging in je taal te stoppen. Een tussenwerpsel is soms een losstaand woord (helaba), maar vaker een klein zinnetje (laat maar). Je vindt tussenwerpsels vooral in expressief, mondeling taalgebruik. Typisch jongerentaal dus … Omdat ze zo vaak voorkomen, en omdat ze buiten de zinsstructuur staan, worden tussenwerpsels vlot ontleend aan andere talen. Vandaag lijkt het Engels dé taal bij uitstek, zoals blijkt uit de volgende voorbeelden.
As if!
De eerste groep tussenwerpsels gebruik je om je houding tegenover wat er gezegd wordt in de verf te zetten. Je gebruikt ze wanneer je (onaangenaam) verrast bent (oh my God) of wanneer je iets niet gelooft (yeah right). Ze helpen je ook benadrukken dat iets je niet kan schelen (whatever) of dat je iets leuk (nice) of net bijzonder vervelend vindt (shit). Bij die laatste groep zie je dat ook scheldwoorden als tussenwerpsel dienst doen. Ook hier vind je heel wat Engelse voorbeelden (bitch). Belangrijk om te weten: die vormen zijn niet alleen typisch voor jongerentaal, maar ook voor informele (onofficiële) situaties. Let dus altijd op wat je wanneer tegen wie zegt. ‘Whatever!’ roepen is bijvoorbeeld niet de meest gepaste manier om aan je directeur duidelijk te maken dat zijn opmerking over je rapport je koud laat.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.