De laatste druïde
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2010-2011).
Mijn laatste krachten verlaten me. De gevechten waren hard en ik kan niet meer. Alles en iedereen heb ik achtergelaten. De tijd is voor mij gekomen om het relaas over de opstand van mijn volk over te dragen aan de geschiedenis. Mijn naam is Vinducca en ik ben de laatste druïde.
Ik kom uit het land dat de Romeinen Britannia noemen en waar volgens hen alleen maar rotsen en water te vinden zijn. Sinds de grote Caesar besloot het Kanaal over te steken, meer dan honderd jaar geleden, wordt de geschiedenis van mijn volk getekend door moord-partijen en eindeloze oorlogen.
Tot twee keer toe
De eerste inval van Gaius Julius Caesar (in 55 v.C., red.) was zonder twijfel bedoeld als verkenning. Volgens Caesar steunden de Britten de Belgen en de Galliërs. Het was dus niet meer dan logisch dat hij vergeldingsmaatregelen wilde nemen. Aanvankelijk waren die maar van korte duur en was de weerstand van mijn voorouders groot. Maar dat ontmoedigde Caesar niet. Een jaar later kwamen zijn soldaten terug met schijnbaar ambitieuzere doelen. Want nu wilde Caesar heel het eiland veroveren. Maar opnieuw stootte hij op het verzet van mijn volk. De veroveringsplannen werden snel vergeten en Caesar beperkte zich tot één enkel doel: de soldaten drongen door in vijandelijk gebied tot in het dal van de Theems, dicht bij Londinium. In ruil voor een belasting trok Caesar zich dan terug en maakte hij met zijn soldaten opnieuw de overtocht naar Gallië.
Toch hadden de Romeinen hun stempel gedrukt op ons land. Meerdere handelaars maakten in hun kielzog de overtocht mee en de Britse koningen werden zelfs gastvrij ontvangen door keizer Augustus. Bijna honderd jaar leefde ons volk in vrede. We dachten zelfs dat Rome niet meer wakker lag van ons.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.