Olé 3D! Of weg ermee?
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift iD - schooljaar 2011-2012).
Elke filmfan kiest vandaag in de bioscoop voor 3D. Of dat willen de grote filmstudio’s ons toch wijsmaken. Maar staat 3D al stevig in zijn schoenen? En is de meerkost voor een kaartje te verantwoorden? Een verhaal over braken, luiwammesen en veel Avatar.
Mogen we eerst een misverstand de wereld uit helpen? Wie denkt dat Hollywood en andere filmindustrieën vandaag zo sterk op 3D inzetten, enkel om jou en mij een leukere avond te bezorgen, heeft het fout. De filmwereld heeft de laatste jaren flinke klappen gekregen. Dat komt vooral omdat de inkomsten uit de verkoop en de verhuur van dvd’s door illegale downloads dramatisch zijn gezakt. Daardoor moesten de studio’s op zoek naar een nieuwe manier om geld in het laatje te krijgen. 3D is daarvoor het uitgelezen middeltje. Want al zijn er intussen 3D-tv’s op de markt, de drie-dimensionale ervaring beleef je het best in de bioscoop.
Avatar
Het grootste succes en meteen ook het begin van de recente 3D-hype was Avatar van James Cameron. De film kwam bij ons in december 2009 in de zalen. Meer dan anderhalf miljoen Belgen hebben de film in de bioscoop gezien. Wereldwijd bracht hij enkel aan bioscooptickets 2,8 miljard dollar op. Daarmee is hij samen met Titanic, die trouwens ook door James Cameron werd gemaakt, een van dé kaskrakers uit de geschiedenis. Maar intussen is de hype alweer gaan liggen. Het publiek verkiest in de bioscoop vaak een 2D-versie boven een duurder 3D-ticketje. Zo verkocht de 3D-versie van Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 in Amerika maar een derde zoveel tickets als de gewone bioscoopversie. Ook de laatste Pirates of the Caribbean en Kung Fu Panda 2 deden het er – wat 3D betreft – minder dan verhoopt. De industrie krabt zich daarom in de haren. Daar hadden ze niet op gerekend. Maar je moet geen bolleboos zijn om te begrijpen waaraan dat onder meer kan liggen.
Slechte reclame
Wie af en toe een krant doorsnuistert of het journaal op televisie ziet, heeft er misschien al over gehoord. Sommige bezoekers hebben na het zien van een film in 3D geklaagd over hoofdpijn of vermoeidheid aan de ogen. Tijdens vertoningen van Avatar hadden sommige bezoekers zelfs naar een geïmproviseerd kotszakje moeten grijpen. De visuele trip was hun te veel geworden. Goede reclame voor 3D is dat natuurlijk niet. Al moet je die berichten tegelijk een beetje relativeren. Wereldwijd gaat het uiteindelijk maar om een kleine groep van ongelukkigen. Anderzijds heeft een recente studie aan de universiteit van Californië wel degelijk bewezen dat wie een film bekijkt in 3D achteraf drie keer meer risico loopt op barstende hoofdpijn of vermoeide ogen. Mensen die een kleine oogafwijking hebben, maar daarvan in het dagelijkse leven geen last hebben, maken het meeste kans om achteraf de dupe te zijn.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van iD, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.