Bouw eens een burcht
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Om met eigen ogen te zien hoe een middeleeuws kasteel werd gebouwd, heb je geen tijdmachine nodig. In Guédelon, een plaatsje in Frankrijk, zijn bouwvakkers bezig een burcht op te trekken met de materialen en de technieken die in de middeleeuwen werden gebruikt. In een twintigtal jaren tijd moet de klus geklaard zijn.
Michel Guyot, een Fransman die bezeten is van kastelen, nam in 1997 een opmerkelijk initiatief: hij wilde een middeleeuwse burcht bouwen met de oorspronkelijke materialen en technieken zoals die op een middeleeuwse bouwwerf werden gebruikt. Voor de uitvoering van zijn plan koos hij een met bos overwoekerde steengroeve in Guédelon, een plaatsje in Bourgondië. De burcht wordt steen voor steen opgetrokken om in de praktijk te ervaren hoe een dergelijk gebouw in de middeleeuwen tot stand kwam. Elke dag zijn op de werf ongeveer vijfendertig mensen aan het werk. Ze worden regelmatig bijgestaan door tijdelijke arbeidskrachten.
Aan de bouw is heel wat onderzoek voorafgegaan. Een wetenschappelijk team bestudeerde eerst bestaande dertiendeeeuwse kastelen en burchten. Op basis van middeleeuwse werfverslagen, kronieken, miniaturen en glas‐in‐loodramen probeerde het alles te weten te komen over de technieken die in die tijd gangbaar waren. Hoewel het bouwwerk in Guédelon heel groots oogt, is het volgens middeleeuwse normen eerder een kleine burcht, zoals die werd gebouwd door een heer met een bescheiden positie en beperkte financiële middelen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.