Alleen op de wereld?
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Misschien heb je ook weleens gedacht: was ik maar dood. Omdat je het gevoel had dat je helemaal alleen stond, dat je bij niemand terechtkon. Gelukkig is denken nog niet hetzelfde als doen. Maar voor sommige jongeren lijkt de dood ook echt de enige uitweg. Toch is er altijd een andere optie: praten. Of je dat nu doet met je vrienden, je ouders, een leerkracht, een dokter of een hulplijn.
Een vrolijke jongen was hij. Altijd in voor een grapje, geliefd bij zijn familie en zijn vele vrienden. Attent ook, altijd klaar om te luisteren als iemand het even niet zag zitten. Maar op 24 februari vorig jaar zag Alec (14) het plots zelf niet meer zitten. Hij die zo veel vrienden had, voelde zich opeens helemaal alleen op de wereld.
‘We hebben kunnen achterhalen wat er die namiddag precies is gebeurd. Het moet zich allemaal in minder dan vijftien minuten hebben afgespeeld’, zegt Diane, de moeder van Alec. Ze vertelt hoe Alec die namiddag met zijn ex‐vriendinnetje is beginnen te sms’en – het was kort daarvoor uitgeraakt en hij wilde nog even met haar praten. Hoe hij tijdens dat sms’en steeds kwader is geworden. En hoe hij haar berichtjes helemaal uit hun context heeft gerukt. ‘Alec is ontzettend kwaad geworden. Hij heeft plots gezegd: “Als dat zo zit, maak ik mezelf van kant.” Tien minuten later was het gebeurd.’
Ze kunnen er nog altijd niet bij, de ouders van Alec. Maar wat er met hun zoon is gebeurd, is jammer genoeg niet uniek. Volgens de statistieken sterft in België elke week één jongere door zelfdoding. In Vlaanderen is zelfdoding, na verkeersongevallen, zelfs de belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren onder de vierentwintig. En wellicht zijn die cijfers nog een onderschatting, zegt professor Dirk De Wachter, psychiater en diensthoofd gezinstherapie aan het Universitair Centrum van de KU Leuven. ‘Niet alle gevallen van zelfdoding worden ook zo aangegeven. Soms zullen huisartsen de doodsoorzaak bestempelen als een ongeluk, om de ouders en de omgeving van de jongere te sparen. De echte cijfers liggen wellicht nog hoger.’
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.