Maffen, ja!
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
’s Avonds laat chatten, gamen, televisie kijken of sms’en in bed. Het is voor veel jongeren de normaalste zaak van de wereld. Maar gezond is het allerminst. Dikwijls leidt die gewoonte tot een chronisch slaaptekort bij jongeren en dat kan heel wat nare gevolgen hebben.
Verwarde hersenen
Een op de drie tieners tussen 13 en 17 jaar slaapt te weinig. Dat blijkt uit een rondvraag van de Katholieke Universiteit Leuven bij 1656 Vlaamse jongeren tussen 13 en 17 jaar eind vorig jaar. Maar liefst 62 procent van de tieners ligt ’s avonds laat en ’s nachts nog te bellen of te sms’en in bed. De harde kern blijft zelfs berichtjes zenden tot drie uur ’s morgens. Dan ben je de volgende dag niet uitgeslapen natuurlijk.
Uit onderzoek blijkt dat vermoeide kinderen vaker agressief zijn en opstandig gedrag vertonen. Hersenen hebben namelijk slaap nodig om normaal te kunnen functioneren. Bij een chronisch slaaptekort raakt onze grijze massa in de knoei. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Het vakblad New Scientist publiceerde enkele jaren geleden een reeks experimenten waarin bestudeerd werd wat er gebeurt als slapeloosheid extreem lang wordt gerekt. Een proefpersoon die vier dagen wakker bleef, kreeg last van hallucinaties, geheugenverlies en paranoïde gedachten.
Wanneer de hersenen actief zijn, produceren ze alfagolven, die met elektrodes op het hoofd opgevangen kunnen worden. De hersenen kunnen die activiteit echter niet blijven volhouden. Wanneer je te lang wakker blijft, blijkt dat golfpatroon sterk te vertragen. De hersenen vallen dus in een lichte slaap.
Chronisch slaapgebrek put niet alleen je hersenen uit. Extreem lang wakker blijven haalt heel je lichaam overhoop: je weerstand vermindert, er treden hormonale veranderingen op en je wordt ultragevoelig voor stress. In het lichaam doen zich zelfs overal lichte ontstekingsverschijnselen voor. Slapen is geen tijdverlies. Het is even belangrijk als eten en drinken.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.