Een reus uit Rupelmonde
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2011-2012).
In de zestiende eeuw verkenden Spaanse en Portugese schepen grote delen van Afrika, Amerika en Azië. De wereld bleek veel groter te zijn dan men ooit had gedacht. Vlaamse kaartenmakers gebruikten hun informatie om de eerste bruikbare wereldkaarten te tekenen. De belangrijkste van allemaal was Mercator.
In de vijftiende en de zestiende eeuw verkenden Portugese en Spaanse ontdekkingsreizigers de wereld. De Portugezen brachten de kusten van Afrika in kaart. Ze zeilden rond Kaap de Goede Hoop - de uiterst zuidelijke punt van Afrika - en in 1498 bereikten ze Indië. Op zoek naar een kortere zeeweg naar Indië, stootte Columbus in 1492 op Amerika. Tussen 1519 en 1522 voer Magellaan als eerste rond de wereld. De Portugezen bouwden versterkte handelsnederzettingen langs de kusten van Afrika en Azië, terwijl de Spanjaarden grote delen van Amerika koloniseerden.
Op het eerste gezicht speelden de Zuidelijke Nederlanden geen rol in die grote ontdekkingen. Maar schijn bedriegt. Het waren Vlaamse geleerden zoals de Leuvense professor Gemma Frisius, Abraham Ortelius en Jodocus Hondius die de informatie van de ontdekkingsreizigers wetenschappelijk verwerkten en de eerste bruikbare wereldkaarten tekenden. De belangrijkste kaartenmaker of cartograaf was Gerard Mercator uit Rupelmonde.
Opleiding
Mercator - zijn eigenlijke naam was Gerard de Cremer - deed zijn middelbare studie in ’s Hertogenbosch. In 1532 studeerde hij af aan de universiteit van Leuven. Mercator werkte nauw samen met de iets oudere Gemma Frisius - een specialist in de toegepaste wiskunde, de aardrijkskunde en de sterrenkunde. Frisius bracht hem in contact met de graveur Caspar van der Heyden, bij wie hij een groot vakmanschap in het tekenen en graveren verwierf. Om zijn snel uitbreidende gezin te kunnen onderhouden, legde hij zich eerst toe op het bouwen van wetenschappelijke instrumenten zoals globes, hemelbollen en astrolabia. Dat waren fraai uitgevoerde toestellen waarmee je aan de hand van de sterren je positie op aarde kon bepalen. Al doende ontdekte hij zijn echte passie: kaarten maken.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.