Mens zijn voor de anderen
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
In het jezuïetencollege in Turnhout nemen de derdejaars elk schooljaar deel aan een sociaal project. Gedurende dertig uur van hun vrije tijd zetten ze zich in voor mensen die een of andere vorm van hulp nodig hebben. Voor de meeste leerlingen gaat een heel nieuwe wereld open.
‘Op dit moment worden sociale projecten opgezet in alle Vlaamse jezuïetencolleges, maar ze lopen ook in andere landen’, zegt Fred, die het project coördineert in het college van Turnhout. ‘Zeven jaar geleden vernam onze pastorale werkgroep hoe jezuïeten in Parijs in hun onderwijs gebruik maakten van sociale stages. Dat sprak ons erg aan. Ons opvoedkundig project gaat terug op de principes van Ignatius van Loyola, die in de zestiende eeuw de jezuïetenorde heeft gesticht. Die zei: “Waarvoor dient onderwijs? Om mens te leren zijn voor de anderen.” Dat is de kerngedachte achter het sociaal project.’
En jullie dachten: dat Franse voorbeeld willen wij hier ook verwezelijken?
Fred: Het sociaal engagement is een belangrijk beginsel van ons onderwijs. In de loop der jaren was dat wat op de achtergrond geraakt, maar we moeten er heel concreet en regelmatig aandacht aan besteden. Het sociaal project moet het mogelijk maken dat jongeren gedurende een zekere periode ten dienste staan van sociaal zwakkeren en contacten leggen met mensen met wie ze anders wellicht niet in contact zouden komen.
Zijn leerlingen van het derde jaar daar oud genoeg voor?
Fred: Onze leerlingen zijn inderdaad nog erg jong. In de meeste colleges wordt de stage georganiseerd in het vijfde jaar, maar wij gaan ervan uit dat de wereld van jongeren echt opengaat rond hun veertiende. Te midden van de vele dingen die op hen afkomen, is het zinvol om hen ook de verborgen kanten van onze maatschappij te laten zien. Op hun veertiende staan jongeren voor alles open. Later neemt dat weer af.
Bij welke organisaties konden jullie aankloppen?
Fred: Er zijn een zestal sectoren waarin onze leerlingen kunnen worden ingezet. Door de jaren hebben we een goede samenwerking opgebouwd met bejaardentehuizen, instellingen voor mensen met een handicap, opvangcentra voor asielzoekers, psychiatrische centra, organisaties voor ziekenzorg, kringloopwinkels, OCMW’s, sociale tewerkstellingsprojecten en speel-o-theken.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.