Een kleine Belgische biergeschiedenis
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Geen klein bier, onze biergeschiedenis. Als dorstlesser kreeg het bier pas laat concurrentie van cacao, koffie en thee. Maar daarom ging het de bierbrouwers nog niet altijd voor de wind. Belastingen, hoge prijzen, oorlogen en nieuwe gezondheidsopvattingen zorgden voor steeds minder brouwerijen.
Van haver …
Het belang van het bier en de brouwindustrie voor de Belgische samenleving gaat ver terug in het verleden. De Oude Belgen waren al in de 1e eeuw v.C. stevige bierdrinkers. Ze lieten zich daar niet van afbrengen door de Romeinse overheersers, die probeerden om hun vertrouwde wijn hier in te burgeren. Het bier was gebrouwen uit haver. Voor de smaak en tegen het verzuren voegde men er gruit of kruiden bij, vooral gagel, een heide- en moerasheester. Het waren vooral de vrouwen die brouwden.
Rond het jaar 1000 verplichtten sommige heren de omwonenden tegen betaling hun mout of brouwgraan te laten malen in hun molens, in hun brouwerij te brouwen en de gagel van hen te kopen. In de opkomende steden was het niet anders. Het Brugse Gruuthusepaleis getuigt nog van de rijkdom van de gruitheer die van de graaf van Vlaanderen als enige gruit mocht leveren in de regio. De stedelingen konden het bier dat zij brouwden aan buren en reizigers verkopen, maar betaalden daar aan het stadsbestuur wel belastingen op: een kwart tot de helft van de gelden waarmee de steden hun gebouwen en andere uitgaven betaalden, kwam van de bierbelasting.
… tot hop
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.