Jan Moretus
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Antwerpen was in de 16e eeuw het belangrijkste drukkerscentrum van de Nederlanden. Dat was vooral te danken aan Christoffel Plantijn, die er in 1555 zijn beroemde drukkerij oprichtte. Na diens dood zette zijn schoonzoon Jan Moretus het bedrijf voort. Dat ging niet altijd van een leien dakje. Moretus kreeg herhaaldelijk te maken met laster, intriges en rechtszaken.
In de eerste helft van de zestiende eeuw ontwikkelde Antwerpen zich tot een belangrijk knooppunt van de internationale handel. De stad werd ook het voornaamste drukkerscentrum van de Nederlanden. Het merendeel van de publicaties in die tijd verscheen in het Latijn, waardoor de Antwerpse drukkers hun boeken over heel Europa konden verspreiden. In 1549 vestigde Christoffel Plantijn zich in de stad. Eerst werkte hij als boekbinder, vanaf 1555 als drukker. In nauwelijks vijftien jaar tijd werkte hij zich op tot een van de belangrijkste uitgevers van zijn tijd.
Zijn grootste succes was de schitterende achtdelige uitgave van de Bijbel (1568‐1573), op groot formaat, waarin de tekst in vijf oude talen was opgenomen: Latijn, Grieks, Hebreeuws, Chaldeeuws en Oudsyrisch. Daarom noemt men die uitgave de polyglotbijbel – polyglot, afgeleid van het Grieks, betekent meertalig - of ook nog koninklijke bijbel, omdat Filips II financiële steun verleende aan de uitgave. Uit erkentelijkheid gaf de Spaanse koning Plantijn een soort alleenrecht voor het drukken van bijbels en liturgische werken voor het hele Spaanse rijk en zijn overzeese gebieden.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.