Aboriginals
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
De oorspronkelijke bevolking van Australië had het niet gemakkelijk na de aankomst van de blanke kolonisten. Die duistere periode heeft nog altijd gevolgen voor de Aboriginals.
Toen de eerste Britse kolonisten in 1788 voet aan wal zetten in Australië, richtten ze een ware ravage aan zonder dat ze het beseften. Enkele weken na de aankomst van de Britten begonnen de ziektes die ze uit Europa hadden meegebracht hun dodelijke werk te doen onder de oorspronkelijke bewoners van het land. Tegen het einde van dat jaar hadden de pokken – een ziekte die nu is uitgeroeid – de helft van de inlanders gedood. Voor de komst van de kolonisten waren ze naar schatting met driehonderd- tot zevenhonderdduizend.
De kolonisten brachten nog iets anders mee waarop de Aboriginals - zoals ze vanaf dat moment werden genoemd - niet waren voorbereid: het begrip landeigendom. Tot dan hadden ze vooral een zwervend bestaan geleid en geleefd van de jacht en de vruchtenpluk. Maar naarmate de blanken dieper landinwaarts trokken, palmden ze de beste stukken land in. De passerende Aboriginals, die het al duizenden jaren gewend waren om zich tijdelijk te vestigen waar ze dat wilden, werden verjaagd. Dat ging vaak gepaard met geweld, en dat geweld nam gaandeweg nog toe.
Die wat vreemde oorspronkelijke bewoners van het land, met hun donkere huid, forse neus, stevige wenkbrauwen en primitieve gebruiken, werden door heel wat blanke kolonisten niet eens als mensen beschouwd. ‘Blanke landeigenaren joegen geregeld op Aboriginals’, vertelde de Aboriginalvoetballer Claude Perkins in de jaren zeventig in zijn autobiografie. Hij had het verhaal van zijn familieleden gehoord. ‘Ze schoten ze gewoon dood: mannen, vrouwen en kinderen.’
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.