Koken voor vrede
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Zeg me wat je eet en ik zeg wie je bent. Van jongs af krijg je eetgewoontes mee, die horen bij je land of je cultuur. Als je opgroeit, leer je ook andere gerechten waarderen dan wat je thuis op je bord krijgt. En als je graag op reis gaat, moet je leren ander eten lekker te vinden. Kan eten uit verschillende culturen mensen dichter bij elkaar brengen?
Wat is er Belgischer dan frieten met mayonaise of witlofrolletjes met ham en kaassaus? Onze identiteit hangt sterk samen met eetgewoontes. Wat we eten, hoe we het eten, welke ingrediënten we gebruiken en welke gerechten bij welke gelegenheden horen - dat alles bepaalt wie we zijn. Een Nederlander kan pas echt een geboorte vieren als hij beschuit met muisjes - blauwwitte of roze-witte anijshagelslag - peuzelt. Een Engelsman viert Kerstmis liefst met een gevulde gans, en in Duitsland horen daar zelfgebakken en prachtig versierde koekjes bij. In de Verenigde Staten bakt men weken voor Kerstmis een noten- en vruchtencake, die wordt overgoten met rum. En jarenlang werd op elk Vlaams communiefeest steevast gebraad met kroketjes en een groentekrans gegeten.
Niemand wil die eigenheid kwijt, maar ook haast niemand wil zich in zijn dagelijkse eetgewoontes beperken tot eten van eigen bodem. We willen ook de succesgerechten uit andere culturen op ons bord. Spaghetti, pizza, loempia’s en pitta zijn daar treffende voorbeelden van.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.