Alles komt goed soms
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Het is een cliché: in de ogen van een optimist is een halfgevuld glas halfvol, in de ogen van een pessimist halfleeg. Maar optimisten en pessimisten kijken niet alleen anders aan tegen een glas water, hun hele wereld is verschillend. Blije mensen zouden daardoor beter presteren en beter bestand zijn tegen tegenslagen dan zwartkijkers. Of is dat een te optimistisch beeld van optimisme?
Psychologen hebben onderzocht op welk gebied optimisten en pessimisten precies van mekaar verschillen. Ze hebben ontdekt dat beiden een heel ander antwoord geven op de vraag 'waarom gebeurt dit?'. Wanneer optimisten worden geconfronteerd met een vervelende situatie, hebben ze de neiging om de oorzaak daarvan te beoordelen als toevallig of tijdelijk. Zakken ze bijvoorbeeld voor een examen, dan denken ze vaak: ik was die dag heel erg moe of de vragen lagen me deze keer niet zo goed. Pessimisten daarentegen wijten een slechte toets vooral aan blijvende, vaststaande oorzaken: ik heb nooit geluk of het heeft geen zin, de leerkracht moet me gewoonweg niet.
Op positieve gebeurtenissen reageren optimisten en pessimisten precies omgekeerd. Zwartkijkers benadrukken het eenmalige, voorbijgaande karakter van hun succes: dat was de eerste en enige keer dat het me eens meezat of ik had geluk met de vragen. Optimisten schrijven hun prestaties toe aan factoren die min of meer vastliggen. Krijgen ze heel goede punten voor een examen, dan denken ze bijvoorbeeld: ik heb echt wel talent voor dat vak of ik ben nu eenmaal iemand die altijd hard werkt voor testen.
Een ander belangrijk verschilpunt is de mate waarin beiden de oorzaken van gebeurtenissen precies kunnen duiden. Optimisten kunnen doorgaans heel nauwgezet verwoorden waarom iets negatiefs is gebeurd. Wanneer ze ruzie met iemand hebben gemaakt, wijten ze dat bijvoorbeeld aan tijdgebrek of het feit dat ze zich gespannen voelden. Pessimisten denken in algemenere termen: mensen zullen me nooit begrijpen of ik ben eenvoudigweg niet in staat een gesprek te voeren.
Ook hier gaat het bij positieve gebeurtenissen net omgekeerd. Denk aan een gezellig avondje uit. Pessimisten hebben vaak een heel precieze uitleg voor de reden waarom die avond zo aangenaam was: X en Y hadden deze keer net genoeg gedronken om een paar van mijn grappen leuk te vinden. Optimisten denken daar juist in heel algemene termen over: ik ben echt wel iemand die goed met mensen kan omgaan.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.