Gebeten om te weten
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Dat mensen verzot zijn op nieuwtjes is van alle tijden. De mensheid heeft ook altijd beseft dat goede informatie belangijk is. Door de eeuwen werden allerlei systemen bedacht om nieuws sneller te verspreiden.
In het oude China bestond al een staatspostdienst die de hoofdstad met alle provincies verbond. Over het hele rijk telde dat postsysteem tienduizend haltes, met 300 000 paarden. De Byzantijnen en de Arabieren hadden ook zo’n snelle koeriersdienst. Bovendien gebruikten de Arabische vorsten vanaf de twaalfde eeuw reisduiven als luchtpostbodes. De berichten werden vastgemaakt onder de vleugels of aan een van de staartveren. De sultan van Egypte beschikte over 1900 postduiven. Ook handelaars en machtige heren hadden een duiventil.
De Inca’s, die geen rijdieren hadden, ontwikkelden een estafettesysteem. De renboden losten elkaar om de dertig kilometer af. Een bericht kon zo tot tweehonderd kilometer per dag afleggen.
Moeizame start
In West-Europa bestond tijdens het grootste gedeelte van de middeleeuwen geen enkele organisatie die een regelmatige berichtgeving verzekerde. Nieuws werd haast uitsluitend mondeling verspreid. De besluiten van de wereldlijke en kerkelijke overheden werden voorgelezen voor het stadhuis of in de kerk. Vreemdelingen die de steden en dorpen aandeden - kooplieden, rondreizende zangers of pelgrims - brachten nieuws uit verre streken. Ondanks de slechte verbindingen verspreidde belangrijk nieuws zich vrij snel. Zo was het sensationele nieuws van de moord op de Vlaamse graaf Karel de Goede op 2 maart 1127 twee dagen later al bekend in Londen en in het Franse Laon - niet toevallig belangrijke handelscentra.
De vorsten rechtvaardigden hun beslissingen of ze probeerden de openbare mening te manipuleren door pamfletten en manifesten te verspreiden. Dat soort blaadjes ging van hand tot hand en ze werden gelezen ‘alsof het pure waarheid was’. Voor het ongeletterde volk werden ze voorgelezen. Ook troubadours en schrijvers mengden zich in het politieke debat. Vaak waren ze in dienst van een heer, van wie ze uiteraard de belangen verdedigden.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.