Op de vlucht
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Wekelijks lees je in de krant berichten als: ‘Voetganger gedood bij ongeval met vluchtmisdrijf’. Of: ‘Motorrijder geeft zichzelf aan enkele uren na vluchtmisdrijf’. Wat bezielt mensen om ervandoor te gaan na een ongeval?
In de verhitte discussies over vluchtmisdrijven worden vaak twee begrippen door elkaar gehaald, die eigenlijk heel verschillend zijn. Aan de ene kant heb je schuldig verzuim: daaraan maak je je schuldig wanneer je nalaat hulp te verlenen aan een persoon in gevaar. De wet schrijft voor dat je in zo’n geval verplicht bent hulp te bieden. Dat betekent niet dat je noodzakelijk je leven op het spel moet zetten. Je moet helpen zonder jezelf of de ander in gevaar te brengen. Schuldig verzuim blijft dus niet beperkt tot verkeersongevallen. Overal waar je iemand in nood ziet, is de regel van kracht. Als je leraar straks van de trap valt, word je dus verondersteld in actie te schieten en hulp te verlenen of te zoeken.
Aan de andere kant heb je het vluchtmisdrijf. Dan gaat het om mensen die op de vlucht slaan na een ongeval, vaak met de bedoeling een straf te ontlopen. Wie bij een ongeval betrokken raakt, ook al heeft hij er zelf geen schuld aan, moet ter plekke blijven. Doe je dat niet, dan pleeg je een vluchtmisdrijf. Zelfs als je niet rechtstreeks bij het ongeval betrokken bent, mag je nog niet zomaar weggaan.
Carlo: ‘Ik struikelde en stapte daardoor van de stoep. Een auto moest plots voor me remmen en daardoor reed zijn achterligger op hem in. Ik had er in feite niets mee te maken en ging gewoon verder naar huis. Maar later werd ik ervan beschuldigd dat ik een vluchtmisdrijf had begaan! Iemand had gezien wat er gebeurd was en had me herkend …’
Blijf ter plaatse
Bij een ongeval moet je ter plaatse blijven, zeker als er gewonden zijn gevallen. Alleen zo kan de politie ophelderen wat er precies is gebeurd en vaststellen wie er aansprakelijk is. Dat is belangrijk om later te kunnen bepalen wie de schade moet betalen, en eventueel wordt veroordeeld of een boete krijgt. Wie op de loop gaat, daar nadien spijt van krijgt en zich gaat melden bij de politie, kan toch worden vervolgd wegens vluchtmisdrijf. Hij of zij heeft immers de kans gehad om een eventuele dronkenschap weg te moffelen en de omstandigheden waarin het ongeval gebeurde te vervalsen. Altijd op de plaats van het ongeval blijven is dus een gouden regel.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.