De leeuw van Vlaanderen
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Velen kennen Robrecht van Bethune, bijgenaamd ‘de Leeuw van Vlaanderen’, als de dappere ridder die het Franse leger verpletterde tijdens de Guldensporenslag in 1302. Maar dat verhaal is verzonnen: Robrecht heeft helemaal niet deelgenomen aan die veldslag. Wie was die beroemde Leeuw van Vlaanderen dan wel?
Op dat ogenblik zag men iets, dat hevig tegen de zon blonk, zich tussen de bomen bewegen. Het was een ridder in een volledig vergulde uitrusting. Op zijn borst was het woord “Vlaanderen” in grote zilveren letters te lezen. De gulden ridder verpletterde al wat hij raken kon.’ Zo beschreef Hendrik Conscience in 1838 in zijn boek De Leeuw van Vlaanderen de tussenkomst van de ‘heldhaftige leeuwenzoon’, die later in het verhaal Robrecht van Bethune blijkt te heten. Wat Conscience er niet bij vertelt, is dat Robrecht in 1302 gevangenzat in Frankrijk. Pas in 1305 kwam hij weer op vrije voeten. Hij nam dus helemaal niet deel aan de Guldensporenslag in Kortrijk. Zo veel is duidelijk: Conscience schreef een roman, geen geschiedenisboek. Maar wat heeft Robrecht van Bethune eigenlijk te maken met de Guldensporenslag?
Een laatbloeier
Robrecht van Bethune was de oudste zoon van graaf Gwijde van Dampierre en de kleinzoon van gravin Margareta van Constantinopel. Alle drie bereikten ze een respectabele leeftijd: ze werden 75 jaar of ouder. Dat betekent dat zowel Gwijde als zijn zoon Robrecht lang moesten wachten voordat ze graaf konden worden. Gwijde werd graaf in 1278, toen hij al 53 jaar was; Robrecht in 1305, op zijn 58e. Gwijde kreeg bij twee echtgenotes samen zestien kinderen. Allemaal werden ze ingezet als pionnen op het schaakbord van de Europese huwelijkspolitiek.
Robrecht had minder geluk met zijn nakomelingen. Zijn zoon uit zijn eerste huwelijk stierf als kind. De oudste zoon uit zijn tweede huwelijk stierf in juli 1322, drie maanden voordat Robrecht zelf overleed. Zo kwam het dat Robrecht werd opgevolgd door zijn kleinzoon Lodewijk van Nevers, die toen nog maar achttien was.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.