De middeleeuwen
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
De middeleeuwen danken hun naam (‘middel-eeuwen’) aan de humanisten, die deze periode beschouwden als een overgangstijd tussen de oudheid en de renaissance. Over wanneer de middeleeuwen precies begonnen en eindigden, lopen de meningen uiteen.
De middeleeuwen zijn de lange historische periode die in de Europese geschiedenis wordt gesitueerd tussen de oudheid en de renaissance. Van die tijd werd vaak gezegd dat het duistere eeuwen waren, bevolkt door plunderzieke Vikings en Arabieren, barbaarse edelen, tirannieke koningen en keizers, machtsgeile pausen en ploeterende boeren. Als we zeggen dat iemand er middeleeuwse opvattingen op na houdt, bedoelen we dat hij primitief en achterlijk is. Dat negatieve beeld is grotendeels afkomstig van de humanisten, die de middeleeuwen hun naam gaven.
Het humanisme ontstond in de veertiende eeuw in Italië. De humanisten beschouwden de beschaving van de Grieken en de Romeinen als de grootste verwezenlijking van de mensheid. De periode die op de oudheid was gevolgd, werd in hun ogen gekenmerkt door verval, barbaarsheid en achterlijkheid. Ze streefden ernaar om de door hen zo bewonderde oudheid te doen herleven. Die wedergeboorte heet sinds het midden van de zestiende eeuw rinascita of renaissance.
Van tussentijd tot middeleeuwen
De Italiaanse bisschop Giovanni Andrea Bussi was in 1469 de eerste die de term media tempestas of tussentijd gebruikte. Vanaf de zestiende eeuw doken allerlei varianten daarvan op, tot de historische aanduiding medium aevum of middentijdvak ontstond. Die term raakte algemeen ingeburgerd na de publicatie in 1702 van een overzicht van de geschiedenis door de Duitser Christoph Keller, ook wel Cellarius. Zijn Historia universalis (algemene geschiedenis) is beter bekend als de Historia tripartita (geschiedenis in drie delen), omdat hij de Europese geschiedenis voor het eerst indeelde in drie tijdvakken: de oudheid, de middeleeuwen en de nieuwe tijd.
Het tweede deel had als titel - even slikken - Historia medii aevi a temporibus Constantini Magni usque ad Constantinopolim a Turcis captam (de geschiedenis van de middeleeuwen sinds Constantijn de Grote tot de inname van Constantinopel door de Turken). Een geleerd woord voor de studie van de middeleeuwen is daarom mediëvistiek, en een historicus die zich heeft gespecialiseerd in die periode heet een mediëvist.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.