Rookvrij, ook jij?
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Is roken een wijdverbreid probleem? Uit cijfers van 2008 blijkt dat 30 procent van de Belgen dagelijks rookt. 3 procent steekt slechts af en toe een sigaret op. 19 procent van de Belgen zijn ex-rokers. 48 procent van de Belgische bevolking heeft nog nooit gerookt. Van de jongeren in de leeftijdsgroep van vijftien tot vierentwintig jaar rookt 24 procent dagelijks.
61 procent van de jongens van zeventien en achttien zeggen dat ze roken of hebben gerookt. Drie vierde van hen begon daarmee vanaf hun vijftiende. Eén op de tien jongens zegt dat ze elf jaar of jonger waren toen ze hun eerste sigaret opstaken. 57 procent van de meisjes van zeventien en achttien zeggen dat ze al hebben gerookt. Drie vierde van hen begon ermee op vijftienjarige leeftijd, of zelfs vroeger.
Stoppen met roken: hoe doe je dat?
Eén op de zeven rokers wil stoppen, maar weet niet hoe eraan te beginnen. De eerste dagen dat je stopt, kan het gebeuren dat je het roken heel erg mist en dat je je daardoor niet lekker voelt. Dat heeft te maken met het effect van de nicotine, een erg schadelijke stof in tabak die een verslavende werking heeft.
Hoe lastig het is om de afhankelijkheid van de nicotine te overwinnen, hangt af van hoeveel je hebt gerookt en hoe diep je de rook hebt geïnhaleerd. Voor jongeren beneden de achttien jaar worden nicotinevervangers niet aanbevolen om het roken af te leren, aangezien de ontwenningsperiode bij hen doorgaans milder is dan bij volwassenen.
Het is belangrijk dat je in één keer stopt met roken, anders houden de vervelende afkickverschijnselen veel langer aan. Tijdens de eerste maanden kan het nog gebeuren dat je door prikkels uit je omgeving zin krijgt in een sigaret, bijvoorbeeld als je met rokende vrienden op café gaat, als je ouders roken of als je je niet goed in je vel voelt. Meestal duurt de trek in een sigaret maar enkele minuten.
Een goed stopplan kan houvast bieden. Zorg dat je geen sigaretten meer op zak of in huis hebt. Vertel mensen in je omgeving dat je bent gestopt. Zoek steun bij niet-rokers of mensen die zijn gestopt. Beloon jezelf. Maak een lijstje met afleidingsmanoeuvres voor moeilijke momenten. Drink veel water. Plan wat extra lichaamsbeweging. Als je hulp nodig hebt, kun je terecht bij de Tabak Stop Lijn (0800-111 00) of op de website www.rookstopcoach.be.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.