Poëzie
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Kijken is niet vanzelfsprekend. We zien wat we gewoon zijn te zien, of wat we willen zien. Geen dichter die ons daar in zijn poëzie zo mee confronteert als K. Schippers. Hij wil ons anders en beter leren kijken.
Voor veel mensen zijn dichters nog steeds vreemde creaturen: mensen die er nogal verwaaid uitzien, met een verstrooide blik, dromerig starend in de verte. Ze zitten het liefst alleen op een armetierig zolderkamertje of in een duister bos. Ze houden niet van gezelschap, maar richten hun blik naar binnen, naar hun ingewikkelde gevoelens, naar hun verscheurde ziel. Kortom, dichters zijn asociaal en ongelukkig.
Het is een hardnekkig cliché dat allang niet meer overeenstemt met wat de meeste hedendaagse dichters doen. Dichters komen heus wel onder de mensen, ze kennen het internet en de nieuwste films. Ze hebben een gezin en kunnen lekker koken, ze bestijgen podia om hun verzen voor een publiek te brengen, ze geven luister-cd’s uit. Hun poëzie is meer dan virtuoos taalgeknutsel of de neerslag van intieme zielenroerselen. Een dichter is vandaag bij uitstek iemand die nadenkt over de wereld en de mensen, iemand met een visie. Door zijn meesterlijke spel met de taal leert hij zichzelf en zijn lezers anders te kijken. Maar hoe doet zo’n dichter dat dan precies? Dat wordt aangetoond via het werk van een dichter voor wie dat kijken misschien wel de kern van zijn dichterschap vormt.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.