We shall overcome
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2011-2012).
Liedjes zingen tegen de oorlog en racisme, is dat niet hopeloos oubollig? De protestsong lijkt bij ons zijn beste tijd te hebben gehad, maar elders doet hij nog prima dienst. Wat maakt van een protestsong een succes? De televisieserie waar alle critici dit jaar de mond vol van hadden, Treme, gaat over New Orleans, kort na dedoortocht van de orkaan Katrina in augustus 2005. New Orleans is een stad met een rijke muzikale geschiedenis. Jazz, rhythm and blues, rock-’n-roll, hiphop en heavy metal: in al die genres heeft de stad grote namen voortgebracht.
De makers van Treme hebben muziek daarom een belangrijke rol gegeven in de serie. Muziek is wat de personages bindt. Ze zorgt voor ontspanning én samenhang in een door elkaar geschudde gemeenschap. Dat is wat muziek kan: mensen samenbrengen. Samen zingen bijvoorbeeld zorgt ervoor dat mensen zich deel voelen van een groep. Dat groepsgevoel is ook de reden waarom mensen die betogen dat vaak al zingend doen. Wil je ergens tegen protesteren, dan verzamel je een grote groep mensen op een bepaalde plaats. Maar aanwezigheid is niet voldoende om indruk te maken - tenzij je echt met zijn tienduizenden bent - en het gevaar van een massabetoging is dat ze uit de hand loopt. Protestliederen geven de actievoerders iets te doen. Ze doen een groepsgevoel ontstaan. Als het lied je boodschap bevat, klinkt die uit honderden kelen. Dat blijft niet ongehoord.
De protestsong wordt een artistiek product als hij zijn nut overstijgt, als hij ook op zichzelf mooi is. Dat gebeurde pas in de twintigste eeuw. De specialisten zien ‘Strange fruit’ (1939) van jazzzangeres Billie Holiday als de eerste échte protestsong. Het vreemde fruit in de titel zijn opgeknoopte zwarten die aan bomen hangen. Zwarten werden in de Verenigde Staten toen nog vaak gelyncht. Billie Holiday sloot al haar concerten met die song af. In 1999 bekroonde het belangrijke Amerikaanse tijdschrift Time het nummer tot lied van de eeuw. De Amerikaanse zanger Bob Dylan, die zelf verscheidene succesvolle protestsongs heeft geschreven, noemt ‘Strange fruit’ een van zijn inspiratiebronnen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.