Fw: Een goeie!!
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Poing ... You have new mail! Zucht jij ook als je merkt dat een bericht begint met Fw: ? Of verheug jij je op de zoveelste waarschuwing, puzzel of mop? Of je ze nu een last of een lust vindt, voor onderzoekers zijn die forwardberichten in ieder geval een interessant fenomeen. Ze leren wat mensen vandaag bezighoudt.
Forward
Steeds sneller en simpeler, dat is kort samengevat de geschiedenis van de communicatie. In de middeleeuwen verspreidden verhalen zich maar traag. Ze konden alleen mondeling of in handgeschreven vorm worden doorgegeven. In de tweede helft van de vijftiende eeuw kwam daar drastisch verandering in. Dankzij de boekdrukkunst konden verhalen op grote oplagen verspreid worden. Meteen konden duizenden mensen tegelijk dezelfde boeken, almanakken, pamfletten enzovoort lezen. In de twintigste eeuw maakten schrijfmachines, fotokopieerapparaten, faxtoestellen dat verhalen nog makkelijker vermenigvuldigd konden worden.
De komst van de computer en het internet maakte alles nog eenvoudiger. In minder dan een seconde kunnen nu berichten naar duizenden ontvangers verstuurd worden, overal ter wereld.
Je kent ongetwijfeld de forwardberichten. Die worden verstuurd naar grote aantallen e-mailadressen, waarbij de ontvanger wordt aangespoord om het bericht door te sturen. De inhoud van zulke berichten kan heel verscheiden zijn. Meestal zijn het moppen, maar soms gaat het ook om raadsels, kettingbrieven of moderne sagen (ook wel stadssagen of broodjeaapverhalen genoemd). Moderne sagen zijn verzonnen verhalen die voor waar worden verteld. Zo heb je verhalen die mensen waarschuwen voor exotische restaurants die kattenvoer of rattenvlees serveren, besmettingen met het hiv-virus door een naald die in een bioscoopzetel verborgen zit, gevaarlijke spinnen die verborgen zitten in de aarde van tropische kamerplanten enzovoort.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.