Gastvrijheid
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Mensen hebben vaak de mond vol over gastvrijheid. Als ze terugkomen van een verre buitenlandse reis bijvoorbeeld, waar ze hebben genoten van de hartelijkheid van de plaatselijke bevolking. Of als ze het hebben over vroeger. Maar hoe zit het hier en nu? Hoe gastvrij zijn wij? En wat betekent dat precies?
Het is een interessante ervaring om de trein van Brussel naar Amsterdam te nemen. In België zijn de mensen in zichzelf gekeerd. Ze zoeken een zitplaats die liefst zo ver mogelijk van andere passagiers is verwijderd. Alleen als het niet anders kan, stellen ze een vraag aan hun medereizigers. Verder laten ze de anderen zo veel mogelijk met rust. Zodra je de grens over bent, wordt dat anders. Nederlanders leveren overal hardop commentaar op, ook in de trein: op het weer, de vertragingen of de politieke actualiteit. Mekaar lastig vallen lijkt wel de nationale sport. Iedereen laat zonder problemen zijn mening horen en spreekt daar anderen op aan. Goedkeuring en ergernis worden vrijelijk geuit. De arme Belg die eerst rustig zat te soezen, weet niet wat hem overkomt.
In ons land bemoeien mensen zich niet met onbekenden. Het is niet verboden, maar het is een ongeschreven regel waar bijna iedereen zich aan houdt. In andere landen zijn mensen meer op mekaar betrokken. Vreemdelingen die voor het eerst in een land aankomen, merken dat verschil onmiddellijk. In het ene land moet je voor alles expliciet hulp vragen en word je daarbij vaak vijandig bekeken. In het andere land spreken mensen je spontaan aan als ze zien dat je iets zoekt. Gastvrijheid betekent ook dat je anderen opmerkt en dat je ze behulpzaam bent.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.