Samen Sterk
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Door het Verdrag van Lissabon ziet de Europese Unie er voortaan heel anders uit. Europa is een stukje democratischer geworden en de Unie heeft sinds kort een eigen president, de Vlaming Herman Van Rompuy. Maar er zijn ook domeinen waar er niet zo veel verandert en waar Europa blijft ontgoochelen.
Het Verdrag van Lissabon heeft niet alle problemen van Europa opgelost. De Europese eenmaking ging van start in de jaren vijftig, kort na de Tweede Wereldoorlog. Door samen te werken wilden zes landen - België, Nederland, Luxemburg, West-Duitsland, Frankrijk en Italië - vooral vermijden dat er in Europa ooit nog opnieuw een oorlog zou uitbreken. Geleidelijk aan groeide het plan om een heuse Europese Gemeenschap te vormen, waarin de grenzen voor producten, bedrijven en mensen op termijn zouden verdwijnen.
In het begin waren de gevolgen van de eenmaking voor de gewone burger niet zo groot. Later begon Europa zich met veel meer beleidskwesties bezig te houden. Het inzicht groeide dat het beter was om belangrijke uitdagingen zoals de milieuvervuiling of de bescherming van de consument gezamenlijk aan te pakken. Dat was efficiënter dan een versnipperd beleid te voeren. Bovendien beseften de Europese landen dat ze te klein werden om in hun eentje economisch te kunnen overleven. Groeilanden zoals Brazilië, India of China leken veel dynamischer en creatiever dan de afzonderlijke leden van de Unie. Om te kunnen meespelen in de wereld, moesten de lidstaten meer samenwerken.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.