Van God en geld
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Er was een tijd dat er heel veel God in de wereld was, en heel weinig geld. Die tijd is lang voorbij, zeker in het Westen. We leven nu in een tijd met heel veel geld en heel weinig God. Sommigen zien zelfs een verband tussen die twee: we zijn te rijk geworden om ons nog met religieuze en spirituele zaken bezig te houden, is hun stelling. Maar is dat wel zo? Zijn God en geld echt niet met elkaar te verzoenen? We vroegen het Toon Vandevelde. Hij doceert ethiek aan studenten economie.
‘Religie, spiritualiteit en kapitalisme zijn in elk geval elkaars tegenpolen. Spiritualiteit betekent dat je je laat leiden door intrinsieke motivaties, terwijl geld net de extrinsieke motivator bij uitstek is. Mensen die geloven in een bepaalde zaak, die er enthousiast over zijn, zijn over het algemeen gelukkige mensen. Terwijl geld de illusie creëert dat je geluk kunt kopen.’
Maakt geld dan niet gelukkig?
‘Vroeger was dat in de eerste plaats een filosofische vraag waar je niet met ja of nee kon op antwoorden. Maar ondertussen is die vraag wetenschappelijk onderzocht en het antwoord is simpel: geld maakt tot op een bepaald niveau gelukkig. Je moet genoeg geld hebben om in je basisbehoeften te kunnen voorzien. Je moet genoeg eten hebben, een fatsoenlijk dak boven je hoofd, je kinderen moeten naar school kunnen en als je ziek bent, moet je goede zorgen kunnen krijgen. Zodra je daarvoor genoeg geld hebt, kun je gelukkig zijn. Al het geld dat je hebt voor extra’s maakt je niet fundamenteel gelukkiger. We hebben onderzocht dat tussen 1955 en 2005 de Belgen ongeveer driemaal rijker zijn geworden. We hebben ze ook gevraagd naar hun geluksniveau. Wel, in die vijftig jaar zijn we niet of nauwelijks gelukkiger geworden.’
Soms heb je zelfs de indruk dat we eerder ongelukkiger zijn geworden.
‘Het is inderdaad nog complexer. De meeste mensen - ook jongeren - hechten veel belang aan het geld dat anderen verdienen. En wat we ambiëren, is meer geld te hebben dan anderen. Dat kun je met een heel eenvoudig experiment vaststellen, ik doe het regelmatig met mijn studenten. Ik spiegel ze twee mogelijke werelden voor. In de eerste wereld verdienen zij 50 000 euro, terwijl de rest 25 000 euro verdient. In de tweede wereld verdienen zij 100 000 euro, terwijl de rest 250 000 euro heeft. Dan vraag ik ze welke wereld ze verkiezen. Wat blijkt: 80 tot 90 procent verkiest de eerste wereld, hoewel ze er minder in verdienen dan in de tweede wereld. En waarom verkiezen ze die eerste wereld? Omdat ze er dubbel zoveel hebben als de rest. Ze willen zeker niet minder hebben dan de rest. De mens heeft immers de drang afgunstig te zijn op iemand die rijker is en precies die afgunst maakt ongelukkig.’
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.