Een bron van vreugde
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Microsoft krijgt torenhoge boetes van de Europese Commissie omdat zijn software niet open genoeg is. In Nederland wil de overheid dan weer alle ministeries laten overschakelen op openbronsoftware. Maar wat is openbronsoftware eigenlijk? En waarom zou je het, naast het feit dat het niets kost, weleens moeten proberen?
Code
Zoals de naam het zelf al min of meer suggereert, is openbronsoftware software waarvan de bron vrij is. Toegegeven, dat zegt nog niet veel. Om het helemaal duidelijk uit te leggen, moeten we eventjes technisch worden.
Wie een programma wil gebruiken op zijn computer, doet dat meestal door op een icoontje te klikken. Daarmee start je de zogenaamde executable op, de uitvoerbare software op jouw harde schijf. Voor een programmeur is de executable echter maar het product van iets veel belangrijkers: de broncode. Die broncode (opgesteld in een computertaal als Java, Pascal of C++) is dus eigenlijk het fundament waarmee de programmeur zijn programma heeft gemaakt. Vergelijk het met pottenbakken: de broncode is de klei, de executable de pot.
Afhankelijk van de complexiteit van het programma kan de broncode heel kort zijn of juist gigantisch groot. Er zijn bijvoorbeeld programmeurs die, voor de sport, een compleet programma in één regel proberen te persen. De broncode van Windows XP is dan weer zo’n veertig miljoen regels lang. Windows Vista doet daar zelfs nog eens tien miljoen regels bij.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.