De dalende koopkracht: tragedie of hysterie?
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Je kunt de laatste tijd geen krant openslaan, of er staat geschreven dat ‘het leven duurder wordt’. Werknemers staken omdat ze vinden dat hun koopkracht daalt en ze met hun loon minder zaken kunnen kopen. Klopt dat of is het fenomeen van de dalende koopkracht fel overroepen, zoals sommigen beweren?
‘Het valt nog mee’
De evolutie van de prijzen wordt uitgedrukt in het inflatiepercentage. Simpel gezegd komt inflatie erop neer dat je met 50 euro vandaag een stuk minder kunt kopen dan een aantal jaren geleden. Inflatie wordt om die reden ook ‘geldontwaarding’ genoemd, omdat je geld minder waard wordt. Dat er inflatie is, is geen nieuw gegeven. Doorheen de geschiedenis waren er verschillende perioden waarin de inflatie hoge toppen scheerde. In het Duitsland van de jaren twintig was er zelfs sprake van ‘hyperinflatie’. In 1923 moest je in Berlijn voor een brood 840 miljard mark neertellen. De situatie was zo erg dat het toen goedkoper was om de haard aan te steken met bankbiljetten, dan om met dat geld hout te kopen. De gevolgen van die inflatie waren desastreus. Wie jarenlang flink had gespaard, was in één klap straatarm. Nog altijd hebben de Duitsers een heilige schrik van inflatie.
Ook in ons land hebben we te maken gehad met inflatiepercentages die een pak hoger liggen dan die van vandaag. In de jaren zeventig kampte België met een jaarlijkse inflatie die soms tot meer dan 10 % opliep, veel meer dan de prijsstijgingen van nu. De stijging van de prijzen was toen een gevolg van de oorlog tussen Israël en de Arabische landen. Die Arabische landen draaiden de oliekraan naar het Westen gedeeltelijk dicht. Olie was echter nodig om de bedrijven te laten draaien en de auto’s te laten rijden. De vraag naar olie bleef dus vrij hoog, terwijl het aanbod sterk daalde. Het resultaat was dat de prijs van olie op korte tijd verviervoudigde, met alle gevolgen vandien voor de inflatie. Sinds de tweede helft van de jaren tachtig lijkt de inflatie in ons land weer onder controle. Gemiddeld lag de jaarlijkse inflatie rond de 2 %.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.