Doelwit België
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Tijdens de Koude Oorlog was België al een favoriete speeltuin voor allerlei geheime diensten. Maar dat is vandaag niet anders. Vooral de aanwezigheid van de Europese Unie en de NAVO in ons land werkt als een magneet op buitenlandse spionnen.
‘De telefoon doet het niet. Er zit wat ruis op. Kunnen jullie eens kijken wat het probleem is?’ Een banale telefoonstoring in de grote vergaderzaal van het Justus Lipsiusgebouw, de zetel van de Raad van de Europese Unie in Brussel, bracht in 2003 een van de grootste spionagezaken van na de Koude Oorlog aan het licht. De veiligheidsdiensten van de Europese Raad vonden vijf zwarte dozen vol geavanceerde afluisterapparatuur die verstopt zaten in de muur. Ze waren verbonden met de delegatieruimtes van Frankrijk, Italië, Duitsland, Groot‐Brittannië, Spanje en Oostenrijk. Wie de apparatuur heeft geplaatst, is tot op vandaag niet duidelijk. De Verenigde Staten, Israël en Rusland werden herhaaldelijk genoemd.
In juni 2009 kwam een nieuw spectaculair spionageschandaal boven water. De e‐mails van Javier Solana, die als secretarisgeneraal van de Europese Raad kantoor houdt in Brussel, werden maandenlang onderschept vanuit Zuidoost‐Azië. ‘Brussel is een centrum waarin alle inlichtingendiensten geïnteresseerd zijn’, zegt Alain Winants, het hoofd van de Belgische Staatsveiligheid. ‘Na New York en Genève is Brussel de stad met het grootste aantal diplomaten ter wereld. De NAVO, de Europese Unie en nog veel andere internationale organisaties zijn er gevestigd – nergens anders vind je zo’n concentratie van belangrijke instellingen. Het is vanzelfsprekend dat Brussel daardoor de belangstelling trekt van buitenlandse geheime diensten.’
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.