Oorlogskinderen
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2011-2012).
Voor de meeste kinderen is oorlogje gewoon een spelletje. Maar voor een kwart miljoen kinderen in de wereld is het een harde realiteit. Christine werd ontvoerd door rebellen toen ze twaalf was. Ze nam deel aan gevechten en ze doodde en verminkte mensen. Ze werd jarenlang verkracht. Op haar vijftiende beviel ze van een meisje. Maar nu gaat ze weer gewoon naar school.
Oorlog voeren is niet alleen een zaak van volwassenen. Wereldwijd zijn er een kwart miljoen kinderen onder de wapens. Sommigen zijn maar zeven jaar oud. Kindsoldaten worden vooral ingezet door rebellenlegers. Eenenveertig rebellenlegers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika hebben vandaag kinderen onder de achttien jaar in hun rangen. Maar ook regeringslegers rekruteren minderjarige soldaten. Dat gebeurt in verscheidene Afrikaanse landen, zoals Congo, Somalië, Soedan, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek, maar ook in Afghanistan en Myanmar.
Kinderen raken op allerlei manieren in oorlogen verwikkeld. Voor vluchtelingen, straatkinderen of wezen is het leger een hulp om te kunnen overleven. Ze vinden er bescherming, ze krijgen er een dak boven hun hoofd en ze komen er aan voedsel - of aan een geweer, waarmee ze voedsel kunnen stelen. Een verontrustende trend is dat er steeds meer kinderen onder dwang worden ingelijfd. Dat was het geval in Sierra Leone, waar twintigduizend kinderen werden ontvoerd door de rebellen van het Revolutionair Eenheidsfront. In Noord-Oeganda werden de afgelopen twintig jaar meer dan zesenzestigduizend kinderen gekidnapt door de rebellen van het Verzetsleger van de Heer.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.