'Tabee! Zijde gij weg?'
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Heeft Baantjer ondertitels nodig in Vlaanderen? Mag je horen dat een nieuwslezer op tv uit Limburg of West-Vlaanderen komt? Is het erg als de Nederlandstalige versie van een tekenfilm een Hollandse versie is? Het zijn kleine dingen die volgens taalfans aantonen dat het algemeen Nederlands verdwijnt. Is dat ook echt het geval?
Joop Van der Horst doceert onder meer geschiedenis van het Nederlands aan de Katholieke Universiteit Leuven. Vorig jaar veroorzaakte hij opschudding met zijn boek
Het einde van de standaardtaal. ‘Natuurlijk voorspelde ik niet het einde van het Nederlands’, zegt Van der Horst. ‘Maar tot halverwege de twintigste eeuw bestond er een standaardtaal, een variant van de taal die op een voetstuk stond. Daar hoorde ook een uitspraak bij waarover iedereen het eens was: dat is het mooiste gesproken Engels, Nederlands of Duits dat er is. Dat was tot ongeveer 1970 de enige norm. Daarna zag je opeens veel meer varianten opduiken in de gesproken taal.
Nieuwslezers spreken nog steeds Nederlands waaraan je niet kunt horen waar ze vandaan komen. Maar in de klas, in praatprogramma’s op televisie of voor radiostemmen is het niet meer zo’n probleem als je een herkenbaar accent van een of andere regio hebt.’ Dat is die tussentaal, waarvan pessimisten zeggen dat Vlamingen straks onbegrijpelijk worden voor Nederlanders, en omgekeerd.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.