Dertig jaar oorlog
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Sinds 1980 was Irak haast onafgebroken in oorlog. In 2003 viel een coalitieleger onder leiding van de Verenigde Staten het land binnen. Tijdens de bezetting die erop volgde, werd het land een broeinest van terreur. De laatste Amerikaanse gevechtstroepen zijn in augustus vorig jaar naar huis teruggekeerd. Breekt voor Irak nu eindelijk een periode van vrede aan?
Het huidige Irak valt ongeveer samen met het oude Mesopotamië of Tweestromenland - het land van de de Tigris en de Eufraat. Honderden jaren voor het begin van onze tijdrekening bloeiden daar al de beschavingen van Babylon en Ninive. In Mesopotamië ontstonden ook de eerste versies van het Oude Testament in de Bijbel. Eeuwen later drukte de islam zijn stempel op het land. In de achtste eeuw werd Bagdad, de huidige hoofdstad van Irak, gesticht. Het werd de zetel van de kaliefen, de opvolgers van de profeet Mohammed. De stad groeide al gauw uit tot het middelpunt van de toenmalige beschaafde wereld. Mensen van verschillende overtuigingen konden er vrijuit debatteren over religieuze zaken. De ontwikkelde moslims voerden die discussies niet alleen met de aanhangers van andere godsdiensten, maar ook onder elkaar.
Dat klimaat van openheid heeft niet lang geduurd. Aan het einde van de negende eeuw mondden de discussies uit in openlijke vijandschappen. In de strijd om het grote gelijk speelden ook politieke belangen een rol. Uiteindelijk wilden de kaliefen dat alle neuzen in dezelfde richting wezen. Niet alleen in het huidige Irak kwam een einde aan het vrije denken, maar in de hele islamitische wereld. Aan die toestand was niets veranderd toen de (Turkse) Ottomanen in de zestiende eeuw in Irak de macht overnamen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.