50 jaar revolutie in Cuba
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Revolutie!
In 1953 ontketende Fidel Castro een opstand tegen Fulgencio Batista, die via oneerlijke verkiezingen president van Cuba was geworden. De opstand om die ‘dictator’ te verdrijven, mislukte. Castro werd gearresteerd, veroordeeld en met zijn medestanders gevangen gezet. Op voorspraak van de Cubaanse aartsbisschop werden de opstandelingen na twee jaar vrijgelaten en verbannen. Zij kwamen terecht in Mexico, waar ze de Beweging van 26 november startten, naar de datum van hun eerste en mislukte opstand. Met die beweging rekruteerden ze tientallen strijders, kochten wapens en een schip. Dat schip – de Granma – bracht hen in 1956 naar Cuba, om er een nieuwe opstand te leiden tegen de daar nog steeds heersende Batista.
Het Cubaanse leger wachtte het schip evenwel op en slechts enkele opstandelingen slaagden erin aan land te komen en zich te verschansen in het Sierra Maestre-gebergte. Van daaruit wisten zij hun bevrijdingsbeweging te versterken met studenten en boeren, en kregen steun van een misnoegde middenklasse. De rangen van de opstandelingen zwollen aan en zij rukten op naar de hoofdstad, Havana. President Batista wachtte niet op hun aankomst. Op 1 januari 1959 vluchtte hij het land uit. De revolutie was een feit.
Communisme en Koude Oorlog
Nadat Fidel Castro in februari 1959 werd ingezworen als eerste minister, vormde hij een regering waaraan verschillende politieke partijen deelnamen, waaronder de Communistische Partij. Die Partij was toen al decennia actief op Cuba. Castro zelf behoorde er op dat moment niet toe. Dat de Communistische Partij aan zijn regering deelnam, was op zich niet zo vreemd. De Partij had ook al ministers geleverd in eerdere Cubaanse regeringen, die samen met socialisten en liberalen maatregelen namen om onderwijs en gezondheidszorg te verbeteren. Dat was ook voor de revolutie al mét succes: het Cubaanse onderwijs werd het beste van de regio en hetzelfde gold voor de gezondheidszorg. Minder succes werd in die periode behaald met pogingen om de verschillen te verkleinen tussen de welvaart van sommigen in de hoofdstad, en de armoede van velen in de steden, maar vooral op het platteland.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.