Naar de beurs
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Bijna dagelijks hoor je op het nieuws hoe de beurs het heeft gedaan. Wat betekenen al die raadselachtige berichten? Een kijkje in de wondere wereld van het beleggen in aandelen.
Wie weleens heeft rondgelopen in het centrum van Brussel, weet dat niet ver van de Grote Markt een groot en indrukwekkend gebouw staat: de beurs. Daar spelen zich gebeurtenissen af die aanleiding geven tot heel wat nieuwsberichten. Zoals: ‘De beurs is vandaag sterk gestegen.’ Of: ‘Op de beurs hebben de bankaandelen zware klappen gekregen.’ Of in het ergste geval: ‘De beurs is vandaag gecrasht.’
Op de beurs wordt handelgedreven. In feite verschilt die handel niet zo veel van de handel op een markt: kopers en verkopers proberen er tot overeenstemming te komen. Ze spreken onderling een prijs af en sluiten dan een overeenkomst. Alleen worden op de beurs geen tomaten of eieren verhandeld, maar aandelen. Dat zijn waardepapieren die worden uitgegeven door bedrijven. Iemand die een aandeel bezit, is daardoor als het ware mede‐eigenaar van dat bedrijf.
Op en neer
Aandeelhouders zijn dan wel mede‐eigenaar van het bedrijf, maar stel je daar niet te veel van voor. Er zijn namelijk onvoorstelbaar veel aandelen in omloop. Van het grootste Belgische bedrijf op de beurs, de bierbrouwer AB InBev (bekend van Jupiler en Stella Artois), bestaan 1,6 miljard aandelen. Dat is zestienhonderd keer zoveel als het aantal inwoners dat België heeft. Eén aandeel kostte begin dit jaar zo’n 43 euro. Het hele bedrijf was toen dus ongeveer 69 miljard euro waard. Zelfs van een veel kleiner bedrijf zoals Spa zijn nog 4 miljoen aandelen in omloop. Een aandeel van Spa kostte begin dit jaar 52 euro. Dat betekent dat het hele bedrijf een waarde van ruim 200 miljoen euro had. AB InBev is dus 345 keer zoveel waard als Spa.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.