Namaak verboden
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Droom je er weleens van dat je een uitvinding doet die je schatrijk maakt? Als het zover is, doe je er goed aan om een octrooi aan te vragen. Met een octrooi kan een uitvinder zijn uitvinding beschermen. Als die bescherming niet zou bestaan, zou elke revolutionaire uitvinding onmiddellijk door iedereen kunnen worden nagemaakt. En dat zou niet eerlijk zijn voor de uitvinder.
Een van de beroemdste uitvindingen aller tijden is die van de gloeilamp in 1879. De naam van de Amerikaan Thomas Edison zal voor eeuwig verbonden blijven met die uitvinding. Aan het einde van de negentiende eeuw werden de huizen nog verlicht met kaarsen, of met gas- en olielampen. Dat je ook met elektriciteit voor licht kon zorgen, was ronduit revolutionair. Maar Edison was niet de eerste die een gloeilamp liet branden. Al in 1854, vijfentwintig jaar voor Edison, had de Duitser Heinrich Göbel dat al voorgedaan. Alleen had die vergeten een octrooi aan te vragen voor zijn uitvinding. Edison deed dat wel en verdiende veel geld met de eerste gloeilampen.
Dat voorbeeld toont aan hoe belangrijk een octrooi kan zijn. In de economische wereld van vandaag zijn octrooien vaak miljoenen waard. Er worden regelmatig rechtszaken voor uitgevochten. Met een octrooi kan een uitvinder zijn uitvinding beschermen. Het bepaalt dat de uitvinder, en hij alleen, mag beslissen wat er met zijn uitvinding gebeurt. Als er geen octrooien zouden bestaan, zou elke revolutionaire uitvinding onmiddellijk door iedereen kunnen worden nagemaakt.
De bedoeling van octrooien is dat de vooruitgang wordt gestimuleerd. Het octrooi biedt uitvinder immers de mogelijkheid om geld te verdienen aan hun ontdekking. Zonder bescherming zou een uitvinding waardeloos zijn. Dan zou er veel minder moeite worden gedaan om nieuwe dingen te ontwikkelen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.