De helaasheid der boeken
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2011-2012).
Literaire klassiekers, wie leest ze nog? Wat is dat trouwens, een klassieker? Wie bepaalt dat boeken klassiekers worden? En waarom zouden we ze eigenlijk nog lezen? Vandaag: alles wat je altijd al wilde weten over klassiekers, maar waar je misschien te bang voor was om het te vragen.
Voordat we het over klassiekers hebben, moeten we de vraag beantwoorden: wat is een klassieker? Dat is meteen de lastigste vraag. Je komt er natuurlijk niet met ‘een boek dat al heel erg oud, maar toch nog altijd niet vergeten is’. De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) heeft in 2007 geprobeerd om een definitie te bedenken voor dat begrip. Dat leverde onder meer de volgende schots en scheve pogingen op.
‘Een klassieker is een gecanoniseerd werk.’ Ja, maar de canon - de verzameling van literaire werken die als waardevol worden erkend en die als referentiepunt dienen - bestaat juist uit klassiekers. Zo krijg je een discussie over wat er eerst was: de kip of het ei, de canon of de klassieker.
‘Een klassieker is een tekst die in de klas wordt gebruikt.’ Ja, maar in de klas worden de boeken besproken die elders werden verheven tot klassiekers.
‘Klassiekers zijn de belangrijke werken van onze belangrijkste auteurs’. Ja, maar wat is dan een ‘belangrijk auteur’? Iemand die een klassieker heeft geschreven? Het beste werkt deze definitie:
‘Een klassieker is een werk dat een esthetisch effect blijft bereiken na de tijd waarin het (literair-) historisch thuishoort.’
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.