Amerika kiest nieuwe president
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
Amerika is in de ban van de presidentsverkiezingen. Al een hele tijd. Want heel het proces startte goed een jaar geleden toen de jonge, zwarte senator Barack Obama uit Illinois zich officieel kandidaat stelde als presidentskandidaat voor de Democratische Partij. Na slepend lange voorverkiezingen haalde hij het van de voormalige first lady Hillary Clinton. Zijn belangrijkste tegenstander nu is de republikein John McCain.
Machtigste man of vrouw ter wereld
Om de twee jaar kunnen de Amerikanen naar de stembus: om een deel van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat (samen: het Congres) te kiezen of om een president aan te wijzen. Als een slang die in haar staart bijt, gaat de ene verkiezingscampagne in de andere over. Maar deze presidentscampagne is langer en moeizamer dan elke andere.
De kandidaten dingen naar de baan van machtigste man of vrouw ter wereld. De jury zijn de Amerikaanse kiezers die de kandidaten willen zien en horen en liefst van al persoonlijk ontmoeten en vragen stellen. Hillary Clinton noemde de lange, uitputtende strijd voor het presidentschap van de Verenigde Staten ooit het langste en pijnlijkste sollicitatiegesprek ter wereld.
Het begint bijna een jaar vóór de eigenlijke verkiezingsdag. De twee grote partijen, de Democraten (blauw) en Republikeinen (rood) starten in die periode hun voorverkiezingen of primaries, waarin gewone burgers via een ingewikkeld systeem van getrapte verkiezingen hun voorkeur kunnen uitdrukken voor een kandidaat van hun partij. De partijconventies, die aan het einde van de zomer bijeenkomen, wijzen de kandidaat pas officieel aan. En hoewel het nooit uitgesloten is dat een onafhankelijke kandidaat zijn zinnen zet op het Witte Huis, we kunnen er zeker van zijn dat de volgende president blauw of rood zal zijn.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.