Werken voor het Zuiden
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Reflector - schooljaar 2010-2011).
De ZuidDag is dit jaar aan zijn vierde editie toe. Duizenden Vlaamse middelbare scholieren steken in oktober bij bedrijven, organisaties en particulieren een dagje de handen uit de mouwen. Met hun loon helpen ze hun leeftijdgenoten in Oeganda.
Dit jaar vindt in een aantal Vlaamse scholen voor de vierde keer de ZuidDag plaats. Het concept van de campagne, een organisatie van de vzw ZuidDag, is eenvoudig. Elk jaar staat een thema centraal dat op school kan worden uitgediept. Jongeren uit het Zuiden die te maken hebben met de projecten die ZuidDag dat jaar financieel steunt, komen naar België en bezoeken de deelnemende steden en scholen. Ze geven er een uiteenzetting over het gekozen thema en vertellen een persoonlijk verhaal over wat het betekent jong te zijn in een ontwikkelingsland. De buitenlandse studenten vatten hun presentatie interactief op. Ze stellen vragen aan de leerlingen van de klas of ze geven ze een opdracht. Soms voeren ze een toneelstukje op of ze spelen muziek. Of ze tonen filmpjes die ze hebben gemaakt over hun leven. ZuidDag zorgt voor vertalers - doorgaans studenten van hogescholen uit de buurt - om het contact tussen de Belgische en de buitenlandse jongeren optimaal te doen verlopen.
Werken voor het goede doel
Maar de ZuidDag houdt meer in dan informatie uitwisselen, er komt ook een deel engagement en fondsenwerving bij kijken. De Belgische jongeren die aan het project deelnemen, gaan een dag lang werken bij een bedrijf, een organisatie of een particulier in hun buurt. Wat ze verdienen, staan ze af aan een ontwikkelingsproject dat ten goede komt aan de buitenlandse jongeren die ze hebben ontmoet. Bedrijven en organisaties kunnen werkplaatsen aanbieden via de jobbank op de website van ZuidDag, maar de leerlingen mogen ook zelf op zoek gaan naar een baantje. Alle soorten banen zijn mogelijk, alleen mag het werk niet gevaarlijk zijn. Na de campagne wordt op de website van ZuidDag en in nieuwsbrieven verder verslag uitgebracht over het themaland. Via Netlog en Skype proberen de initiatiefnemers de contacten tussen de Belgische en de buitenlandse jongeren ook na het project warm te houden.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Reflector, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.